Házi ételízesítö
Ajándékba, Befőzés, Egyéb2012-08-26No comments
Nem tudom ti hogy vagytok vele de én bizony mindig megnézem és elolvasom a csomagoláson írtakat. Ennek következtében bizony sok terméket ott hagyok a boltok polcain.
A vegetát is. Évek óta magam állítom elő a saját bio, tartósítószer, só és minden más mentes ételízesítőmet így aztán mély megvetéssel pillantok a polcon sorakozó színes zacskókra: nekem különb van, bibibí!
Rém egyszerű elkészítése, csak friss zöldségek és sok sok forró napfény szükséges hozzá.
Miközben írom e sorokat éppen a hűvös szellő fújja tova talán az utolsó meleg hétvégét. Én pedig az imént végeztem a vegetám “csomagolásával”. Bizony, üvegbe zártam egy kis nyári napfényt.
3 csokor sárgarépa, ez kb 15 szál
3 csokor petrezselyemgyökér kb 10 szál
2 fej hagyma
1 karalábé
2 zeller
4-5 gerezd fokhagyma
1 csokor zellerlevél
2 csokor petrezselyemlevél
esetleg lestyánlevél is (óvatosan mivel elég markán az íze)
néhány kelkáposztalevél
A zöldségeket mind megtisztítottam, megmostam. Szeletelővel vékony szeletekre vágtam (gyalu is megteszi). A leveleket alaposan megmostam, leitattam róluk a nevességet majd mindent szétterítve egy tüllel letakarva kitettem a napra. Félnaponként megforgattam majd kivártam míg tökéletesen megszáradtak. Egészen pontosan négy napig tartott. Ezt követően a leveleket összemorzsoltam, a száraz zöldségeket pedig aprítógépben porítottam, aprítottam és üvegbe zártam.
1. A megpuhított vajat összegyúrom a liszttel, az áttört, főtt burgonyával, a felvert tojással, a zúzott fokhagymával, a reszelt sajttal és a fűszerekkel. 2. A masszából vizes...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézAz egészet megtisztítjuk, robotgéppel összeaprítjuk, és teljesen kiszárítjuk. Ha napon szárítanád, akkor terítsd ki egy tiszta ruhára, 2 nap alatt kész, ha a nap hibádzik, akko...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojások sárgáját simára kikeverjük a pudingporral. A tojásfehérjét 5 dkg cukorral kemény habbá verjük. Közben a tejet felforraljuk, beletesszük a vaníliás cukrokat és, ha felfo...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűA tészta hozzávalóit langyos víz hozzáadásával lágy tésztává dagasztom. Meleg helyen kelesztem, addig a feltétnek valókat feldarabolom és előkészítem. A tésztát, ha megkelt, olajos...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes