Kb 2,5 dl világos sör
1 tasak szárított élesztő vagy 3,5 dkg friss élesztő
5 dkg vaj
20-20 dkg finomliszt és rozsliszt
1 teáskanál só
A szóráshoz:
1 tojás
10 dkg félkemény sajt
1 e.k. flekken fűszerkeverék
1 t. k. só
A sört langyosra melegítjük, krémesre elkeverjük benne az élesztőt hozzákeverjük a vajat. A fehérliszt és a rozsliszt összevegyítjük, beletesszük a sót, az élesztős keveréket, hogy gyúrható kenyértésztát kapjunk.
Kézzel vagy robotgéppel dagasztókarjával ruganyosra dolgozzuk a tésztát, majd szobahőmérsékleten a duplájára kelesztjük.
A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Lisztezett felületen 1 cm vastag téglalapnak nyújtjuk ki a tésztát. Megkenjük a felvert tojással, megsózzuk, megszórjuk a fűszerkeverékkel és a reszelt sajttal. Késsel vagy pizzavágóval felcsíkozzuk, a csíkokat megtekerjük, sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük, és az előmelegített sütőben kb 15 perc alatt készre sütjük.
1. Először a tejbe tesszük a cukrot és az élesztőt, felfuttatjuk. 2. A lisztbe szórjuk a sót, a zsiradékkal elmorzsoljuk. 3. Hozzátesszük a felhabosított élesztőt, majd a tö...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézKecskesajtos A krémes kecskesajtot sóval, borssal és egy tojással kikeverjük. Bárányhúsos A darált húst sózzuk, borsozzuk és őrölt korianderrel, illetve római köménnyel fű...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt 1 dl langyos cukros tejben felfuttatjuk. A liszthez adjuk a sót , és az ízesített tepertővel elmorzsoljuk. Ezután a zsír kivételével, a többi hozzávalóval összegyúrju...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA vajat a liszttel összemorzsolni a sajttal összegyúrni. Két részre osztani, mindkét feléből kb 4-5 cm-es hurkát formálni. A hengereket jó szorosan alufóliába tekerni és 15-20 perc...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz