Kb 2,5 dl világos sör
1 tasak szárított élesztő vagy 3,5 dkg friss élesztő
5 dkg vaj
20-20 dkg finomliszt és rozsliszt
1 teáskanál só
A szóráshoz:
1 tojás
10 dkg félkemény sajt
1 e.k. flekken fűszerkeverék
1 t. k. só
A sört langyosra melegítjük, krémesre elkeverjük benne az élesztőt hozzákeverjük a vajat. A fehérliszt és a rozsliszt összevegyítjük, beletesszük a sót, az élesztős keveréket, hogy gyúrható kenyértésztát kapjunk.
Kézzel vagy robotgéppel dagasztókarjával ruganyosra dolgozzuk a tésztát, majd szobahőmérsékleten a duplájára kelesztjük.
A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Lisztezett felületen 1 cm vastag téglalapnak nyújtjuk ki a tésztát. Megkenjük a felvert tojással, megsózzuk, megszórjuk a fűszerkeverékkel és a reszelt sajttal. Késsel vagy pizzavágóval felcsíkozzuk, a csíkokat megtekerjük, sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük, és az előmelegített sütőben kb 15 perc alatt készre sütjük.
Az anyagokat jól összedolgozzuk, ½ óráig pihentetjük, majd elkészitjuk a pogácsákat. A vajat elmorzsoljuk a liszttel, közben az élesztőt felfuttatjuk a langyos cukros tejben, m...
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: KönnyűA hozzávalókat gyúrjuk össze annyi tejföllel, hogy nyújtható, de ne túl lágy tésztát kapjunk. A tésztát nyújtsuk vékonyra ( kb. 4 – 5 mm, mivel sülés közben egy kicsit emelkedni fo...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA felaprított lila hagymát kevés kacsazsíron megfonnyasztom, beleteszem közbe a bacont is! A tejet meglangyosítom, beleteszem a cukrot, elmorzsolom benne az élesztőt és lisztet sz...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA joghurtot és a tejszínt keverjük össze alaposan, majd szórjuk bele a sót. akkor borítsuk bele egy sűrű szövésű vászonba.Kössük batyuba, egy edény felett lógjon. Hagyjuk így lega...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű