Tészta:
18 dkg liszt,
15 dkg margarin,
1 tojás,
1/2 sütőpor
Piskóta:
6 tojás,
6 e.k. porcukor,
15 dkg darált mák
Krém:
1 cs. főzős vaníliapuding,
3 dl tej,
15 dkg margarin,
15 dkg porcukor
Tetejére:
10 dkg ét tortabevonó,
2 e.k olaj (vagy főzött csokimáz, recept a Lúdlábnál)
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, elfelezzük és kinyújtjuk.
Az egyik lapot tepsi hátán megsütjük és félretesszük.
A másik lapot vajazott, lisztezett tepsibe (22x36 cm) fektetjük. A 6 tojássárgát kikeverjük a cukorral és a darált mákkal (amibe kevés sütőport keverünk, ettől lazább lesz a piskóta), majd a felvert tojásfehérjét óvatosan hozzáforgatjuk.
Rákenjük a tepsiben lévő tésztára és 180 °C-ra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.
Amíg sül, a pudingport a tejjel és a cukorral sűrűre főzzük. Ha langyosra hűlt (addig takarjuk be folpackkal közvetlenül a krémet) a kihabosított margarinnal összedolgozzuk.
Ha a tészta kihűlt, rákenjük a krémet, majd erre tesszük a már előzőleg kisütött lapot. Az olajjal összeolvasztott csokival bevonjuk a tetejét.
Egy nagyobb tálban összekeverjük a lisztet, a kókuszreszeléket, a cukrot, a sütőport és a sót. Hozzáadjuk a puha vajat, a tojássárgáját és a fél deci tejet, majd kézzel alaposan ö...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA mazsolát egy jól záródó üvegbe tesszük, a szőlőlével felöntjük, és legalább egy napig állni hagyjuk, ezalatt a szemek szépen kigömbölyödnek. Sütés előtt a mazsolát lecsöpögtetjük...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz epret ha nagyobb 4 felé vágjuk. 1/2 dl vízzel fedő alatt főzzük az epret 20 percig. Össze turmixoljuk, de lehet darabos is. Beleöntjük a cukrot, fedő alatt főzzük még 30 per...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA vajas részhez a vajat a lenmagliszttel összedolgozzuk, majd téglalappá formázzuk és betesszük a fagyasztóba. Ezután a tésztához a száraz hozzávalókat egy tálba kimérjük és öss...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes