40 dkg borjú apró hús / sertés apró hús, 1 közepes fej hagyma, 15 dkg vegyes zöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér), 5 dkg karalábé, 5 dkg zöldborsókonzerv, 10 dkg tisztított karfiol, 10 dkg csiperkegomba, só, bors, delikát, 4 dkg liszt, 5 dkg vaj, 2 dl tejszín, 2 tojás sárgája, ½ cs. petrezselyemzöld, 5 dkg citrom.
Burgonyagombóchoz: 30 dkg burgonya, 1 tojás, 7-10 dkg liszt, ½ cs. petrezselyemzöld, bors
Borjúbecsinált levest készítünk, amelyet félvajas világos rántással sűrítünk. Kevés vajon a hagymát megpirítjuk, az egészen apróra vágott húst rátesszük, és megdinszteljük, kevergetjük közben. Ha már félig megpuhult a hús, hagyjuk a levét elfőni. Hozzáadjuk a felszeletelt zöldségeket: sárgarépát, gyökereket, karalábét, zellert, zöldborsót, karfiolt és gombát. Egy kicsit átpirítjuk az egészet, 1 e.k liszttel megszórjuk, átkeverjük, és felengedjük vízzel. Ízesítjük sóval, ételízesítővel, pici őrölt borssal.
A 30 dkg burgonyát megfőzzük, áttörjük. Langyosra hűtjük, majd összekeverjük 1 tojással, a szükséges mennyiségű liszttel, sóval, borssal, hogy formázható legyen. A petrezselyem zöldet apróra vágjuk, a tésztához gyúrjuk.
Ha már a hús megpuhult, belefőzzük a burgonyagombócokat. Vizes kézzel apró gombócokat formázunk belőle, és a lobogó, forró levesbe dobjuk. Akkor jó, ha a gombócok feljönnek a leves tetejére.
Utána a levest tejszínnel legírozzuk. A tejszínt beleöntjük, összeforraljuk, majd ízesítjük sóval, citromlével, petrezselyemzölddel.
A galuska 1. A tojásokat szétválasztjuk, és a sárgáját kikeverjük robotgéppel a darával, zsírral, sóval. A fehérjét kemény habbá verjük. Közben feltesszük főni a vizet, amiben kif...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: Könnyű1. Az aprított hagymát zsíron megfuttatva, pirospaprikával hintve, belerakjuk az apró kockára vágott húst, sózzuk, kis vizet öntve alá addig pároljuk, míg a hús puhulni kezd. 2...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA vöröshagymát meghámozzuk, apróra vágjuk, és kevés olajon megfonnyasztjuk. Ha kész, lehúzzuk a tűzről, és néhány percet várunk, majd rátesszük az őrölt paprikát, elkeverjük a ha...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűSzalonnát pirítani, ebbe vöröshagymát dinsztelni. Beletenni lisztet, rántást készíteni. Aztán víz, káposzta (apróra vágva), bors, kömény, babérlevél, só, virsli. A végén mehet bele...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű