40 dkg borjú apró hús / sertés apró hús, 1 közepes fej hagyma, 15 dkg vegyes zöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér), 5 dkg karalábé, 5 dkg zöldborsókonzerv, 10 dkg tisztított karfiol, 10 dkg csiperkegomba, só, bors, delikát, 4 dkg liszt, 5 dkg vaj, 2 dl tejszín, 2 tojás sárgája, ½ cs. petrezselyemzöld, 5 dkg citrom.
Burgonyagombóchoz: 30 dkg burgonya, 1 tojás, 7-10 dkg liszt, ½ cs. petrezselyemzöld, bors
Borjúbecsinált levest készítünk, amelyet félvajas világos rántással sűrítünk. Kevés vajon a hagymát megpirítjuk, az egészen apróra vágott húst rátesszük, és megdinszteljük, kevergetjük közben. Ha már félig megpuhult a hús, hagyjuk a levét elfőni. Hozzáadjuk a felszeletelt zöldségeket: sárgarépát, gyökereket, karalábét, zellert, zöldborsót, karfiolt és gombát. Egy kicsit átpirítjuk az egészet, 1 e.k liszttel megszórjuk, átkeverjük, és felengedjük vízzel. Ízesítjük sóval, ételízesítővel, pici őrölt borssal.
A 30 dkg burgonyát megfőzzük, áttörjük. Langyosra hűtjük, majd összekeverjük 1 tojással, a szükséges mennyiségű liszttel, sóval, borssal, hogy formázható legyen. A petrezselyem zöldet apróra vágjuk, a tésztához gyúrjuk.
Ha már a hús megpuhult, belefőzzük a burgonyagombócokat. Vizes kézzel apró gombócokat formázunk belőle, és a lobogó, forró levesbe dobjuk. Akkor jó, ha a gombócok feljönnek a leves tetejére.
Utána a levest tejszínnel legírozzuk. A tejszínt beleöntjük, összeforraljuk, majd ízesítjük sóval, citromlével, petrezselyemzölddel.
Másfél zsenge karalábét megpucolunk, majd apróra kockázzuk. A felkockázott karalábét olajon megpároljuk, majd 1 ek. liszttel pirítjuk. Felöntjük 1,5 liter vízzel, sózzuk, és 2 db t...
Elkészítési idő: 40 Nehézség: KönnyűA hagymát apróra vágjuk, és a zsíron megdinszteljük. A kisebb kockára vágott húst a hagymával elkeverjük, és fehéredésig pirítjuk, majd megszórjuk finomliszttel, 1-2 percig keverge...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA vöröshagymát kockázom, olajon lepirítom, hozzáadom a kockázott marhahúst, kérgesre pirítom, ráteszem a fűszerpaprikát és a lisztet, átforgatom, majd felöntöm annyi vízzel, ami el...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűAz előző napon beáztatott lencsét leszűrjük. A hagymát finomra vágjuk, egy fazékban az olajon kevergetve megfonnyasztjuk, kb. 1,5 liter vízzel fölöntjük, a zúzott fokhagymával, le...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű