Natúr halalaplé (amit halászlének használnánk fel), víz a hígításhoz, 1 db vöröshagyma, 2-3 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér, 1 db kisebb karalábé, 1 ek. vaj/margarin/olaj, 2 dl tejföl, 1 kisebb citrom leve (fokozatosan adjuk hozzá és kóstoljuk meg).
A hagymát apróra vágjuk és a vajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a hasábokra, vagy karikára vágott zöldségeket, pár percig együtt pároljuk. Sóval, borssal, aprított tárkonnyal ízesítjük. Felengedjük kb. 1,5 l vízzel, majd addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak. Ekkor a halalaplevet elkeverjük a tejföllel és egy kevés lével, majd besűrítjük vele a levest. Ha kell utána ízesítünk még.
Gombóc: 30-40 dkg darált halfilé (lehet aprított tonhalkonzervből is készíteni), 2-3 ek. zsömlemorzsa, 2 db tojás, só, őrölt bors, zúzott fokhagyma, kevés aprított petrezselyem.
A darált halhúshoz hozzáadjuk a többi hozzávalót, jól összedolgozzuk, kis gombócokat formálunk, majd a forrásban lévő levesbe főzzük. Amikor feljöttek a leves tetejére el is készült az étel.
És még lehet variálni, kiegészíteni hagymával, chilivel, tejszínnel, fehérborral, stb., amihez épp kedvünk van. Először is felteszem a vizet forrni és al dente-re kifőzöm a tésztá...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes1. A tigrisrákot megpucoljuk, majd nyársra húzzuk. 2. A páchoz a fokhagymát, a gyömbért és a lime héját lereszeljük, majd a lime levét is belefacsarjuk. Sózzuk és olívaolajat ke...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűFolyamatosan kevergetve pirítsd majdnem készre a rákot. (Ha fagyasztottból dolgozol, előbb olvaszd ki egy kicsit, és ha nincs megpucolva, természetesen készítsd elő.) Add hozzá a...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz árpát leforrázzuk és – minőségétől függően – egy éjszakára, vagy 1-2 órára állni hagyjuk. A vöröshagymát apróra vágjuk és a halfejekkel sós vízben feltesszük főni. Lassan forra...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű