Natúr halalaplé (amit halászlének használnánk fel), víz a hígításhoz, 1 db vöröshagyma, 2-3 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér, 1 db kisebb karalábé, 1 ek. vaj/margarin/olaj, 2 dl tejföl, 1 kisebb citrom leve (fokozatosan adjuk hozzá és kóstoljuk meg).
A hagymát apróra vágjuk és a vajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a hasábokra, vagy karikára vágott zöldségeket, pár percig együtt pároljuk. Sóval, borssal, aprított tárkonnyal ízesítjük. Felengedjük kb. 1,5 l vízzel, majd addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak. Ekkor a halalaplevet elkeverjük a tejföllel és egy kevés lével, majd besűrítjük vele a levest. Ha kell utána ízesítünk még.
Gombóc: 30-40 dkg darált halfilé (lehet aprított tonhalkonzervből is készíteni), 2-3 ek. zsömlemorzsa, 2 db tojás, só, őrölt bors, zúzott fokhagyma, kevés aprított petrezselyem.
A darált halhúshoz hozzáadjuk a többi hozzávalót, jól összedolgozzuk, kis gombócokat formálunk, majd a forrásban lévő levesbe főzzük. Amikor feljöttek a leves tetejére el is készült az étel.
A halat előző nap kivesszük a fagyasztóból, és lassan kiolvasztjuk. Kicsit leöblítjük, lecsöpögtetjük, szárazra töröljük, és ízlés szerinti darabokra vágjuk, picit sózzuk. A liszt...
Elkészítési idő:Tepsibe öntjük azt az olaj vagy zsiradékmennyiséget, amennyiben a halat sütjük, belereszeljük az 1 citrom héját, lereszeljük a fokhagymát is, beletesszük a sóval és borssal együtt,...
Elkészítési idő: 4 hA megtisztított hal fejét-farkát levágjuk /a keserűfogát eltávolítjuk/, kívül-belül besózzuk. Az egyik oldalát a gerincéig beirdaljuk. A fokhagymát megtisztítjuk, összetörjük, a pi...
Elkészítési idő: