1 liter pálinka
10 dkg akácméz
2 db egész csillagánizs
3 db egész szárított zöld kardamom
1 db fahéj rúd
20 db egész szegfűszeg
1 db egész selim bors (elhagyható)
4 db aszalt szilva
A karácsonyi nedű elkészítése nagyon egyszerű. Keress egy akkora üveget, amelyben elfér legalább 11-12 dl folyadék, és az üveg szája ne legyen túl szűk, hogy a fűszereket könnyedén bele tudd tenni.
Először a mézet öntsd az üveg aljára. Ezután mehetnek bele a fűszerek, a sorrend nem fontos. Ha kicsit szűk lenne az üveg szája, akkor el is törheted a nagyobb fűszereket. Az aszalt szilvákat kockázd fel minél apróbbra, hiszen a pálinkában alaposan meg fognak dagadni.
Most már csak annyi a dolgod, hogy jól rázd össze az egészet. Ezt az összerázást az érés során többször hajtsd végre. Tedd hűvös helyre, és várd, hogy az ízek összeérjenek. Ne lepődj meg, a méz és a fűszerek miatt a színe csodálatos aranybarna lesz.
Egy nagyobb edényben 250 g cukrot karamellizálunk, majd felengedjük a vízzel és beletesszük a jól megmosott, karikára vágott gyömbért, a citrom karikákat és a maradék cukrot. 15...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz epret alaposan megmossuk, leszárítjuk. A hozzávalókat tálba tesszük, és botmixerrel pürésítjük. Poharakba öntve, jól lehűtve tálaljuk. Tipp: az italt bármilyen gyümölccsel el...
Elkészítési idő: 5 perc Nehézség: KönnyűA citromot vékonyan meghámozzuk, a héját kevés borral leöntve néhány órát állni hagyjuk. Majd leszűrjük, és hozzáadjuk a bort, a cukrot, és elkeverjük.
Elkészítési idő: Nehézség: NehézKezdd el melegíteni a tejet. Közben egy bögrébe vegyél ki belőle három evőkanállal, add hozzá a kakaóport és a cukrot, majd kevergesd feloldódásig. Amikor forr a tej, csurgasd bele...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű