50 dkg krumpli
15 dkg liszt
4 tojás
ízlés szerint só, frissen őrölt bors
krumplikat mosd át jó alaposan, vágd mindet félbe, majd tedd egy nagyobb lábosba őket, öntsd fel hideg vízzel, és így tedd fel a tűzre. Főzd puhára a krumplikat, majd egyesével szedd ki őket a vízből, szabadítsd meg a héjuktól őket, és darálón nyomd át, vagy krumplinyomóval törd össze, minél finomabbra - a főzővizet pedig ne öntsd ki! Ha ezzel kész vagy, várj egy kicsit, amíg kihűl a krumpli, majd add hozzá a tojások sárgáját, a sót, borsot, illetve annyi lisztet, amennyit felvesz. Ha már jól formálható, de nem túl lágy tésztát kapsz, akkor elég lesz.
Krumpli mindenkinek!
A krumpli jó, a krumpli finom, a krumpli olcsó és változatosan készítheted, ötletadónak álljon itt három verzió.
Paradicsomos krokett »
Klasszikus krumplipüré »
Nagyi féle krumplifőzelék »
Vegyél elő egy nyújtódeszkát, lisztezd be jó alaposan, szakíts egy darabot a krumplis masszából, nyújtsd hengerré, majd vágd egységes méretű részekre - körülbelül kétcentisekre -, a tetejüket nyomd be egy kicsit egy villával, hogy hullámosak legyenek, majd tedd őket félre.
Dolgozd fel ugyanígy az egész tésztamennyiséget, igyekezz egységes méretű hengereket és nyers gnocchikat készíteni. Ha mindegyik készen áll, forrald fel újra a krumpli vizét, és főzd ki benne őket. Ha feljönnek a víz tetejére, akkor már jók is - szűrőkanállal szedd ki őket.
A főtt krumplit áttöröd, hagyod kihűlni, majd összegyúrod a liszttel és csipet sóval.kisebb gombócokat csinálsz, ezeket ellapítod, közepébe teszel szilvát vagy lekvárt ("sütés álló...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA krumplit meghámozva,felkockázva kimérem,és enyhén sós vízben megfőzöm.Áttöröm krumplinyomóval és hagyom teljesen kihűlni.Ez nagyon lényeges,mert,ha melegen teszed hozzá a lisztet...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. Az olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, rászórjuk a cukrot és pár percig együtt pirítjuk. 2. Hozzákeverjük a sóskát és kevés (kb 1 dl) vízzel felengedjük. 3. Sóz...
Elkészítési idő: kb 20 perc Nehézség: Könnyű