Hozzávalók:
Tésztához:
2 kalács lesz belőle
60 dkg liszt
3 tojás sárgája
3 evőkanál étolaj
4 deci langyos tej
5 dkg élesztő
1 mokkáskanál só
Töltelékhez:
25 dkg margarin
20 dkg kristálycukor
3 evőkanál kakaópor cukrozatlan
Tetejére:
1 felvert tojás a kenéshez.
Recept:
tésztához valókat egy tálba tesszük, az élesztőt csak belemorzsoljuk- nem kell felfuttatni-. A hozzávalókból lágy tésztát dagasztunk, majd duplájára kelesztjük. 30 perc alatt. A töltelékhez valókat kikavarjuk.
A megkelt tésztát lisztezett nyújtódeszkára borítom és megfelezem . Az egyik cipót félreteszem.
A cipót 3 egyenlő részre vágom és egyenként kinyújtom , a kikevert krémet elhatodolom, hogy minden cipóra jusson. A kinyújtott tésztát megkenem a krém hatodával és feltekerem mint a bejglit. Így teszek minden tekerccsel. Mikor mind a 3 tekercsel elkészültem akkor összefonom – mint a húsvéti kalácsot.
A félre tett másik cipóval megismétlem az eddigi műveletsort. Vigyázzunk, ne tegyünk bele túl sok tölteléket, mert csak kifolyik.
Így 2 db fonott kalácsom lesz – amit kikent magasfalú kb 20×40 cm tepsibe fektetem és a felvert tojással megkenem. Még kb 10 percet pihentetem.
Előmelegített sütőben, 190 fokon kb 35-40 percig sütjük, amíg szép piros lesz a teteje.
Forrás: www.gasztromanko.hu
A mézet összeolvasztjuk a zsírral (vagy vajjal) és hagyjuk kicsit hűlni. Ezután hozzáadjuk a porcukrot és a tojások sárgáját, majd kevergetve a fűszerkeveréket és a tejfölt. Végül...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA mazsolát kevés meleg vízbe teszem ázni, félreteszem, had puhuljon. Az élesztőt felfuttatom a langyos tejjel és 1 evőkanál cukorral. Kimérem a lisztet, hozzáadom a sót, a maradé...
Elkészítési idő: 3 óra Nehézség: KönnyűDagasztás után pihentetés kb 1 óra, utána formába rakom és ott is kelesztem
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűa tejet cukrot élesztőt meg langyosítottam...mi a többi hozzávalókat kimértem addig elég volt neki a pihenés 2 tojást belerakom egy lágy tésztát dagasztottam...kettévettem és a fel...
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc Nehézség: Könnyű