Tészta:
1/2 kg finomliszt
15 dkg zsír (!)
10 dkg margarin
8 dkg porcukor
2,5 dkg élesztő
1 tojás sárgája
1,25 dl víz
1 csipet só
1/4 citrom reszelt héja
Töltelék:
40 dkg dió vagy mák (vagy fele-fele)
20 dkg mazsola
5 dkg édes darált keksz
20 dkg cukor
1,25 dl víz
fahéj
reszelt citromhéj
A tésztát jól összedolgozni, először csak a liszt felével, és utána fokozatosan hozzá adni a többit.
Fél óra pihentetés a hűtőben.
Nem kell liszten nyújtani, mert nem ragad le.
A mazsolát meleg vízbe áztetni majd a diót, vagy mákot összekeverni a keksz darálékkal, fahéjjal, citromhéjjal, leszűrt mazsival.
A vizet és a cukrot forralni és ráönteni a töltelékre.
Összedolgozni, hűlni hagyni A töltelék és a tészta egy súlyban legyen!
Tölteni, tekerni, majd lekenni tojás sárgájával, meleg helyre tenni míg megszárad, mégegyszer megkenni, de most hideg helyre tenni míg megszárad.
Így szép fényes és márványos lesz és garantáltan nem reped.
Szurkálni és közepes lángon sütni.
Nagyon finom beigli.
Latsia:
- a tésztát a gép dagasztotta, vagyis, mindent beledobáltam és amikor összeállt, ment a hűtőbe pihenni
- 1 rúd mákos és 1 rúd diós lesz belőle, de könnyen duplázható
átszitáljuk a lisztet, 40 C-ra langyosítjuk a tejet. A tészta készítése: A kovász készítése: A 40 C-ra langyosított tej egyharmadát, az élesztőre öntjük, kevés porcukrot adunk hoz...
Elkészítési idő:Elkészítés: A hozzávalókból kevés tej hozzáadásával képlékeny tésztát gyúrunk. Fél óráig kelni hagyjuk, majd ujjnyi vastagságú csíkokra szabdaljuk. A sütőfát megolajozzuk és rácsa...
Elkészítési idő: 1,5-óraTegyünk egy bögre meleg tejbe 3 evőkanál lisztet, hagyjuk hűlni majd adjuk hozzá az élesztőt és egy teáskanál cukrot, keverjük össze és hagyjuk kelni meleg helyen amíg a duplájára...
Elkészítési idő: