Tészta:
1/2 kg finomliszt
15 dkg zsír (!)
10 dkg margarin
8 dkg porcukor
2,5 dkg élesztő
1 tojás sárgája
1,25 dl víz
1 csipet só
1/4 citrom reszelt héja
Töltelék:
40 dkg dió vagy mák (vagy fele-fele)
20 dkg mazsola
5 dkg édes darált keksz
20 dkg cukor
1,25 dl víz
fahéj
reszelt citromhéj
A tésztát jól összedolgozni, először csak a liszt felével, és utána fokozatosan hozzá adni a többit.
Fél óra pihentetés a hűtőben.
Nem kell liszten nyújtani, mert nem ragad le.
A mazsolát meleg vízbe áztetni majd a diót, vagy mákot összekeverni a keksz darálékkal, fahéjjal, citromhéjjal, leszűrt mazsival.
A vizet és a cukrot forralni és ráönteni a töltelékre.
Összedolgozni, hűlni hagyni A töltelék és a tészta egy súlyban legyen!
Tölteni, tekerni, majd lekenni tojás sárgájával, meleg helyre tenni míg megszárad, mégegyszer megkenni, de most hideg helyre tenni míg megszárad.
Így szép fényes és márványos lesz és garantáltan nem reped.
Szurkálni és közepes lángon sütni.
Nagyon finom beigli.
Latsia:
- a tésztát a gép dagasztotta, vagyis, mindent beledobáltam és amikor összeállt, ment a hűtőbe pihenni
- 1 rúd mákos és 1 rúd diós lesz belőle, de könnyen duplázható
Tálba tesszük a túrót, a vaníliás cukrot és a porcukrot, majd robotgéppel elkezdjük keverni. Pár perc után állandó keverés mellett fokozatosan hozzáöntjük a tejet, majd az olajat i...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1.) A lisztet a búzadarával összekeverjük. 2.) A tojásokat az olvasztott vajjal, étolajjal, sóval, cukorral habosra kavarjuk. 3.) Meleg tejjel és a vízzel elkeverjük. 4.) Beleda...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA tészta annyira legyen puha, hogy ha a gyúródeszkán a tenyereddel szétnyomod akkor feltekerhető legyen. A víz mennyiségét minden esetben a liszt minősége határozza meg! Az éles...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz