Hozzávalók: 6 darabhoz
- 50 dkg sima liszt
- 4 dkg friss élesztő
- 1 kávéskanál kristálycukor
- 1 csapott teáskanál só
- 1 evőkanál olaj
- 1 dl langyos tej
- kb. 1,5 dl langyos víz
+ 1 felvert tojás a tészta lekenéséhez
A feltéthez:
- 50 dkg darált sertéshús
- 2 fej vöröshagyma
- 2-3 cikk fokhagyma
- 1-2 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál vaj
- 1 kis doboz paradicsompüré (70 g-os)
- őrölt kömény ízlés szerint
- só, őrölt bors ízlés szerint
- 10 dkg reszelt sajt
+ apróra vágott petrezselyemzöld a tálaláshoz
1. A tejben felfuttatjuk az élesztőt a cukorral.
A lisztet összekeverjük a sóval, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt a tejjel + az olajat és annyi vizet, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. Letakarva duplájára kelesztjük - addig elkészítjük a tölteléket.
2. A megtisztított/megmosott hagymát és fokhagymát apróra vágjuk.
Egy serpenyőben felmelegítjük az olaj és vaj keverékét, majd megpirítjuk a hagymát és fokhagymát (a fokhagymára ügyeljünk, nehogy megégjen). Hozzáadjuk a darált húst, majd kevergetve megsütjük. Közben ízlés szerint fűszerezzük az őrölt köménnyel, sóval, őrölt borssal. A vége felé hozzáadjuk a paradicsompürét is és összeforraljuk.
3. A megkelt tésztát 6 egyenlő részre osztjuk. Kinyújtjuk az egyiket ovális alakúra, majd a két szélét jól összecsípjük, két oldalt felhajtjuk (ezt a hajtás részt jól odanyomkodjuk az aljához, hogy sütés közben ne nyíljon szét), majd itt-ott összecsípjük a tésztát csónak alakúra formázva. A további 5 tésztával is így járunk el.
4. A kihűlt tölteléket elosztjuk a csónakokban, megszórjuk reszelt sajttal és sütőpapíros tepsire tesszük őket. Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük őket. (a sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet)
5. Tálaláskor megmosott, apróra vágott petrezselyemzölddel megszórjuk a tetejét.
A tojásokat feltörjük egy tálba és beleszórjuk a kristálycukrot, valamint a vaníliás cukrot, majd addig keverjük, amíg habos nem lesz. A tejet felforraljuk a csipetnyi sóval és fo...
Elkészítési idő:A tejet a cukorral és a vaníliás cukorral felforraljuk. A tojást felverjük és a forralt tejbe szép óvatosan belecsurgatjuk, majd hozzáadjuk a mazsolát. Folyamatosan kevergetjük...
Elkészítési idő:A hust kockakra vagom es ledaralom a,,szinten kockakra vagott krumplival,hagymaval,fokhagymaval es vegul a vizben aztatott es jol kicsavart kenyerrel Fuszerezem,soval,borssal...ha...
Elkészítési idő: 90 perc