Zserbó :
Tészta : 85 dkg liszt, 1/2 tk sütőpor, 60 dkg margarin, 12.5 dkg cukor, 3 tojás, 2.5 dkg élesztő, kb. 2.5 dl tej.
Töltelék : lekvár, 30 dkg dió, 30 dkg kristálycukor
Kevés tejben egy kis cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
A lisztet a sütőporral összekeverjük, a margarint belereszeljük. A cukrot a tojásokkal kikeverjük. Mindent hozzáadunk a margarinos liszthez és jól összedagasztjuk. A többi tejet csak fokozatosan gyúrás közben adjuk a tésztához. Egyszerre soha ne öntsétek az összes tejet a masszához!
A tésztát 4 egyenlő részre osztjuk. A tölteléket pedig 3 egyenlő részre osztjuk.
Egy adag tésztát kinyújtunk, megkenjük lekvárral és megszórjuk egy adag cukros dióval.
Ezt így rétegezzük a 4 tésztával. A felső tésztát lehet egy kicsit nagyobbra nyújtani, hogy befedje a többit.
1 órát kelesztjük, majd sütjük.
180 fokon, kb. fél óra sül készre.
Szigorúan kihűlés után csokival bevonjuk.
Normál gáztepsi méretű sütemény lesz belőle.
Egy tálban kavarjuk össze a lisztet, a sót, a szódabikarbónát és a cukrot, adjuk hozzá a joghurtot, a tejet és a tojást. Dolgozzuk jól össze, egy sűrű tésztát kell kapnunk. Egy pal...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűLassú tűz mellett megfőzzük a grízt a tejjel, majd hűlni hagyjuk. Ez idő alatt, elkészítjük a tésztát: a tészta összes hozzávalóját összegyúrjuk, majd 4 részre osztva, lemeztepsi...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tészta hozzávalóiból könnyen kezelhető tésztát készítünk amit legalább egy órára hűtőbe teszünk pihenni. Addig a tölteléket elkészítjük amihez a darált diót porcukorral felvert...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEgy keverőtálban jól elkeverem a vajat a porcukorral és a tojássárgájával, amit reszelt citromhéjjal ízesítek. Hozzákeverem a grízt, az áttört túrót, a tejfölt, a beáztatott mazsol...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű