fél liter aludttej vagy kefir (nekem 175 g-os tejfölöm volt és egy 125 g-os citrom joghurtom és ezt a kettőt öntöttem fel tejjel, hogy fél liter legyen)
4 tojás
200 g olvasztott margarin vagy vaj (nálam kókuszzsír)
2 kávéskanál só
10-15 evőkanál cukor, tölteléktől függően
5 dk friss élesztő vagy 1 evőkanál száraz élesztő
kb. 1 kg liszt és még plusz 3-4 evőkanál
A tojásokat a cukorral, sóval kikeverjük majd az aludttejjel és olvasztott margarint is hozzákeverjük. Mehet hozzá a liszt és az élesztő.
A tészta kicsit ragadós és lágy kell legyen úgyhogy a lisztet úgy adagoljuk. A tojások mérete miatt ez nem mindig egyforma.
Bedagasztjuk a tésztát majd liszttel meghintve, és letakarva hűtőbe tesszük éjszakára.
Vicuska szerint már 3 óra múlva lehet használni, de akár következő nap este is megsüthető.
Másnap reggel a hűtőből kivéve, lisztezett felületen gyúrjuk át, vegyük 4 felé, igazítsuk cipó formára és letakarva hagyjuk pihenni kb. 20 percet.
Kettő cipóból zserbócsigát készítettem, a másik kettőből kakaós csigát.
A zserbósnál az alábbiak szerint járjunk el:
Nyújtsuk ki a tésztát, kenjük meg lekvárral és szórjuk meg porcukros darált dióval. Tekerjük fel és vágjuk 2-3 cm vastag szeletekre, vagy háromszögekre, mint a fotón.
A kakaós így készül:
A kinyújtott tésztát kenjük meg olajjal vagy olvasztott vajjal és szórjuk meg porcukros kakaóval. Én általában két púpozott evőkanál porcukorhoz 1 csapott evőkanál kakaópor arányt szoktam alkalmazni. Ezeket a rudakat is feltekerjük és tetszés szerint vágjuk.
A kakaós csigákat nem fotóztam le mert már többször késztettem, itt és itt megnézhetitek.
A sütőpapiros tepsin, hagyjuk fél órát kelni őket majd tojássárgával lekenjük és 190 fokos sütőben arany színűre sütjük.
Készíthetjük bármilyen akár sós töltelékkel is.
1. A fagyikészítést megelőző este hámozd meg a banánokat, darabold fel őket, majd tedd a mélyhűtőbe egy műanyagdobozban. 2. Amikor eljött a desszert ideje, szedd ki őket, és tedd...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tejszínt egy vastag aljú, kivizezett lábosban feltesszük forrni. Közben egy habverővel a tojássárgákat a cukorral, a sóval és a vanília kikapart magjával elkeverjük. A vaní...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA piskóta lapot,amint kihűlt három részre vágjuk. A részeket a porcukros vajjal megkenjük. A középső lapra halmozzuk a tölteléket és a két másik lapot házikó formára ráhelyezzük....
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűÍDolgozd össze a hozzávalókat. A tésztát jól gyúrd át. Hagyd pihenni kb. 30 percet. Sütőpapírral bélelt sütőformában, 220 fokon süsd 35-40 percig. Tippek: Tovább csökkenthet...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű