Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

citromkrémes piskótatekercs


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:



Piskóta:

4 egész tojás
4 ek. liszt
4 ek. cukor
2 ek. víz
1 kk. sütőpor

Citromkrém:

2 egész tojás
2 kezeletlen citrom leve és héja
80 g porcukor
80 g vaj
(opcionális: fél lap zselatin, ettől picit szeletelhetőbb lesz, de nélküle is jó)

porcukor megszórni

Elkészítés:


1. A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk. A tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük. A tojáshabhoz keverjük óvatosan a tojássárgákat és a vizet. Végül a liszt és sütőpor keverékét két részletben a tojáshabba szitáljuk és óvatosan beleforgatjuk. A masszát sütőpapírral bélelt tepsibe egyengetjük kb. 1 cm vastagon, és 180°C-ra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük (kb. 10-12 perc).

2. A frissen kisült piskótáról óvatosan lehúzzuk a sütőpapírt, majd visszatesszük a sütőpapírra és azzal együtt feltekerjük. Így hagyjuk kihűlni.

3. A citromkrémhez a citromok héját lereszeljük, és a levüket kifacsarjuk. Az egész tojásokat a cukorral kézi habverő segítségével kihabosítjuk. Hozzáadjuk a citromok héját és levét is. Ha használunk zselatint, hideg vízbe beáztatjuk.

4. A citromos-tojásos masszát vízfürdő fölött, folyamatos keverés mellett addig főzzük, míg besűrűsödik. Amennyiben van maghőmérőnk, ez 80°C körül fog bekövetkezni. Mikor bevonja a kanál hátát, levesszük a gőzről, és feloldjuk benne a kicsavart fél zselatinlapot. Öt perc után belekeverjük a vajat. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, ezalatt a vaj miatt kicsit még szilárdul.

5. A feltekert piskótát kitekerjük, és egyenletesen megkenjük a kihűlt citromkrémmel. Feltekerjük, és 2-3 órára hűvös helyre tesszük. Tálalás előtt porcukorral megszórjuk a piskótatekercs tetejét.

Címkék: alapkonyha, alapkonyha citrom, alapkonyha süti, alapkonyha édesség, pénteki süti

citromkrémes piskótatekercs

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Anita
Müzliszelet 3.
Müzliszelet 3.

1. A diót érdemes megpirítani szendvicsgrillen vagy egy serpenyőben, de ha sietsz, ezt ki is hagyhatod. 2. Aprítógépben daráld össze a diót az aszalt szilvával. 3. A vizet és a n...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
MEGGYES PITE
MEGGYES PITE

1. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd a tészta többi hozzávalójával összegyúrjuk. Annyi tejfölt adjunk hozzá, amennyit felvesz, és lágy, könnyű, de nyújtható tésztát kapunk. 2....

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
kefíres meggyes
kefíres meggyes

A hozzávalókat a kefires pohárral mérjük ki. Először robotgéppel (vagy habverővel) habosra verjük a cukrot, az olajat és a tojást, majd a többi hozzávalót is belekeverjük. (Bármi...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Aranygaluska vaníliasodóval
Avatar Lewis Windy Kedvelnék
Aranygaluska vaníliasodóval

Előkészületek A langyos, cukrozott tejben futtassuk fel előre az élesztőt. A tojásokat vegyük ki a hűtőszekrényből, hogy felhasználásra szobahőmérsékletű legyen. Aranygalusk...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk