40 dkg borjú apró hús,
1 hagyma,
15 dkg zöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér)
5-5 dkg karalábé és zeller,
1 maréknyi zöldborsó,
10 dkg karfiol,
10 dkg barna csiperke,
só, bors, liszt, vaj,
2 dl tejszín,
petrezselyem,
a gombóchoz: 30 dkg burgonya, 1 db tojás, liszt, 1/2 cs. petrezselyem, só
Kevés vajon megpirítjuk a hagymát és az apróra vágott húst. Ha már félig megpuhult hozzáadjuk a zöldségeket. Tovább pirítjuk, majd megszórjuk 1 kanál liszttel és felengedjük vízzel. Fűszerezzük.
Eközben elkészítjük a gombócokat. Ehhez a burgonyát puhára főzzük. Kihűtjük, majd elkeverjük 1 tojással, a szükséges mennyiségben adunk hozzá lisztet, sót, borsot és az apróra vágott petrezselymet. (a massza ne legyen túl kemény)
Vizes kézzel kis gombócokat formázunk és a forró levesbe dobjuk. Amikor feljönnek a leves tetejére, akkor jó. Besűrítjük tejszínnel, ízesítjük sóval, citromlével és petrezselyemmel.
1. A lencsét sós vízben megfőzzük. 2. A többi anyagból pörköltet főzünk. 3. Amikor a lencse majdnem puha, összeöntjük, felöntjük vízzel, és készre főzzük.
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz1. A leveshez a zsályát apróra vágjuk, a lilahagymát meg a fokhagymát megpucoljuk, és az előbbit finomra reszeljük, az utóbbit összezúzzuk. 2. Jöhet a gyors levesfőzés. Egy 4 l-...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: Könnyű1. A borsót, a karikára vágott zöldséget és a finomra vágott petrezselymet olajon megpároljuk, liszttel meghintjük. 2. Felengedjük vízzel, és puhára főzzük. 3. Tojásos galu...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA zsíron megfuttatjuk az őrölt köményt, a fokhagymát majd a liszttel rántást készítünk. Kevés Parádi vizet öntünk rá, csak annyit, hogy jó sűrű legyen és habverővel simára keverjük...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű