3-4 fej fokhagyma (kb. 30 gerezd)
10 dkg füstölt szalonna
5 dkg vaj
1 evőkanál olívaolaj
1,7 dl húsleves
1,5 dl tejszín
1 púpos evőkanál keményítő
3-4 ágacska friss kakukkfű vagy 1 teáskanál szárított
1 db babérlevél
só
frissen őrölt bors
tálaláshoz:
pirított fűszeres kiflikarikák
A vajat közepes lángon felolvasztjuk, hozzáadjuk az olívaolajat, a kockára vágott szalonnát és megpirítjuk. A szalonnapörcöt kivesszük és tálalásig félretesszük. A visszamaradt zsiradékhoz adjuk a megtisztított fokhagymagerezdeket, 2-3 darab kivételével. Megszórjuk kakukkfűvel, és 6-8 percig sütjük, amíg vékony kéreg kezd kialakulni rajtuk. Felöntjük húslevessel, hozzáadjuk a babérlevelet, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Addig főzzük, amíg a fokhagymagerezdek meg nem főnek. Ekkor a félretett gerezdeket összezúzzuk, a leveshez adjuk, 2-3 percig főzzük, majd összeturmixoljuk. Végül a keményítőt kevés vízzel és a tejszínnel elkeverjük, a leveshez adjuk és közepes lángon sűrűsödésig főzzük. Melegen, szalonnapörccel, pirított fűszeres kiflikarikákkal tálaljuk.
Tipp: a levest tálalhatjuk pirítóssal, pirított kenyérkockával is.
Feltesszük a brokkolit a szódabikarbónával,a sóval és annyi vízzel, ami még éppen nem lepi el teljesen. Puhára főzzük, majd a tejet a tejföllel és a zabpehellyel kikeverjük és a l...
Elkészítési idő: 20-30perc Nehézség: KönnyűAz apróra vágott vöröshagymát megdinszteljük, majd rádobjuk az aprított fokhagymát. Hozzáadjuk a felkarikázott répát és kevés vízzel felöntve puhára pároljuk. Mikor megpuhult zöl...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA sertéslapockát kockákra vágjuk. A finomra vágott hagymát zsíron üvegesre pirítjuk. Megszórjuk őrölt pirospaprikával, hozzáadjuk a húst, a zúzott fokhagymát, sózzuk, bors...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézAz apróra vágott vöröshagymát zsíron megdinszteljük, beletesszük a csirkeaprólékot. 2 dl vizet öntünk alá, beletesszük a fűszereket, sót, egész borsot, és 30 percig fedő alatt pár...
Elkészítési idő: 1ora Nehézség: Könnyű