sárgarépa,
fehérrépa,
brokkoli,
zöldbab,
karfiol,
zöldborsó,
csemege kukorica,
aprított pritamin paprika.
A gombóchoz:
krumli,
sonka,
zellerzöld,
liszt,
tojás,
só, bors, szerecsendió.
A zöldségeket, amit nagyon szeretünk (ebben van; sárgarépa, fehérrépa, brokkoli, zöldbab, karfiol, zöldborsó, csemege kukorica, aprított pritamin paprika) megtisztítom, apróra vagdalom. Hagymás zsíron megdinsztelem, megszórom liszttel, pirospaprikával és felengedem húslével (kockából készített is jó). Sózom, borsozom és a zöldségek puhulásáig főzöm.
Elkészítem közben a gombócokat:
Burgonyát hámozok és sós vízben puhára főzöm. A sonkát apróra vagdalom, zeller zöldet apróra vágom és a kihűlt burgonyához adom. Teszek hozzá annyiszor öt evőkanál lisztet, ahány szem krumpliból készítem. Beleütök egy egész tojást, ízesítem, sóval, borssal, kevéske szerecsendióval. Jól összedolgozom, kellemesem lágy masszát kapok. Lisztes kézzel gombócokat formálok belőle.
Ha a zöldségek megpuhultak, a levesbe belefőzöm a gombócokat. Gyöngyözően forró levesben főzöm, amíg fel nem jön a tetejére. Akkor tartalék lángon és fedő alatt még 5 percig főzöm.
A sárgaborsót átöblítjük, majd éjszakára langyos vízbe áztatjuk. Tiszta hideg vízben a kockára vágott hagymával és a babérlevéllel együtt feltesszük főni. Sózzuk. Mikor felforrt,...
Elkészítési idő: 70 perc Nehézség: KönnyűA szalonnát apró kockára vágom, megpirítom beleteszem az apróra vágott hagymát, üvegesre párolom. Jöhet rá a sok-sok zöldség felaprítva, majd a zöldbab, kicsumázott, felszeletel...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEgy fazékban öntsünk olívaolajat, amikor az már kellően meleg - de még nem túl forró, mert a fokhagyma könnyen megég – adjuk hozzá a felaprított fokhagymát, dinszteljük meg, és hag...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűMindent beleteszünk a csülöklébe és megfőzzük. Mostmár kb. fél -háromnegyed óra alatt megfő. Amikor még egészben vannak benne a felesborsó szemek, akkor kivesszük belőle a fehér r...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Könnyű