1 kg savanyú káposzta
30-50 dkg lapocka
50 dkg füstölt hús
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
só
bors
pirospaprika
1. A römertopfot 1/2 - 1 óra hosszára hideg vízbe áztatjuk. Közben elkészítjük a lapockából a pörköltet: zsíron megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát, majd a fokhagymát is megfuttatjuk rajta.
2. A tűzről levéve meghintjük pirospaprikával, hozzáadjuk a felkockázott húst, nagy lángon elkezdjük "pörkölni", míg kifehéredik. Sózzuk, borsozzuk, kevés vizet öntve alá, fedő alatt félpuhára pároljuk, mérsékelve alatta a tüzet.
3. A römertopf aljára lerakosgatjuk az előző nap beáztatott füstölt hús darabokat - nálam most ez oldalasszél volt - beterítjük a kimosott, kicsavart savanyú káposztával, néhány szem egész borsot szórunk rá. A tetejére borítjuk a félig kész pörköltet és felengedjük annyi vízzel, hogy 3/4-ig ellepje. Az edényre ráhelyezzük a tetejét és HIDEG(!) sütőbe tesszük, folyamatosan emelve a hőfokot, különben az edény szétreped(het).
4. Közepes tűznél kb 1,5 órát sütjük, de 1 óra múltán levesszük a tetejét, hogy a leve kicsit el tudjon párolódni. Amikor a káposzta és a hús is megpuhult kevés paprikás rántással besűrítjük a levét. Még egyet rottyantunk rajta, friss puha kenyérrel, tejföllel kínáljuk.
A virslit felkarikázzuk, majd olajban megpirítjuk. Amikor szépen megpirult ráöntjük a tejfölt, amit előtte összekevertünk fűszerekkel. A fűszerezés mindenkinek az ízlésére van...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA krumplit héjában főzöm, hagyom kihűlni, megpucolom és áttöröm egy nagyobb tálba. Hozzáadom a többi hozzávalót, és rugalmas, puha krumplis tésztát gyúrok. Lisztezett asztalra tesz...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűTegyünk fel egy liter tejet forralni, közben a többi hozzávalót elő készíthetjük, kimérhetjük. Amikor felforrt húzzuk félre, vagy vegyük le a tűzről vagy főzőlapról. Kevergetés k...
Elkészítési idő: 10~15 perc Nehézség: KönnyűElőször is hagyom kiolvadni a halat és a gombámat. Aki frissen készíti a gombát, csupán annyit tegyen, hogy fedő alatt 15-20 perc alatt párolja meg a felszeletelt gombát, pici sóva...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű