Hozzávalók:
1 kg liszt, 2 db tojás, 2 kis pohár kefir (300g), 4 evőkanál olaj, 1 evőkanál só, 1 csapott evőkanál cukor, 2 dl tej, 5 dkg élesztő
Elkészítés:
A tejbe tesszük a cukrot, hozzámorzsoljuk az élesztőt és 10 perc alatt felfuttatjuk.
Majd mindent összekeverünk a tálba.
zután letakart tálban hűtőbe tesszük. Kelni fog, tehát számoljunk vele, hogy nagyobb tál fog kelleni.
Ha állt már 3-4 órát, akkor lehet belőle sütni, de én úgy kaptam anno anyósomtól, hogy másnapig a hűtőben hagyjuk és utána süssük bő olajban.
Én mindig másnap készítem, nekünk úgy jobban bejön. És szerintem minél tovább áll a hűtőben persze a 2 hétben, amíg eltartható, annál finomabb.
Gombócokat tépünk belőle
Bő, forró olajban megsütjük az egyik, majd a másik felét.
A kevés langyos, cukros tejben felfuttatott élesztőt hozzáadjuk a tészta hozzávalóihoz, és közepesen lágy tésztát dagasztunk. Langyos helyen, letakarva duplájára kelesztjük. A me...
Elkészítési idő: 43 perc Nehézség: KönnyűEgy tálban keverjük össze a lisztet és a sót, egy másik edényben pedig az élesztőt elegyítsük a melegvízzel. Az élesztős vizet adjuk hozzá a liszthez, és határozott mozdulatokkal k...
Elkészítési idő: 1,5 Nehézség: KözepesA hozzávalókból, a vaj kivételével tésztát dagasztottam, majd hűtőbe tettem 1-1,5 órára. Ezután nyolc egyforma darabba vágom, gömbölyítem őket, majd mindet kinyújtom jó vékonyra, k...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: NehézA vaj kivételével mindent összekeverek, és legalább 10 percig pihentetem a tésztát. A pihentetés után beleteszem a vajat, és alaposan kidagasztom. Meleg helyen megkelesztem (25...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű