Családireceptkönyv.hu

Narancsos kacsa


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Hozzávalók 2-3 személy részére

1 db pecsenyekacsa, tisztítva, zsigerelve
1 üveg narancslekvár
2-3 evőkanál Triple Sec vagy más narancslikőr (opcionális)
1 ág friss rozmaring
1 ág friss kakukkfű
4-5 szegfűszeg
2 narancs + a tálaláshoz
Só, bors

Elkészítés:


A kacsát megmossuk, leitatjuk róla a nedvességet. Egy hústűvel kb. 2 centinként mindenhol beszurkáljuk a bőrét úgy, hogy tényleg csak a bőrt szúrjuk át, de az alatta lévő húst sértetlenül hagyjuk (ellenkező esetben egy csomó nedvesség kiszivárog majd belőle).

Vizet forralunk egy akkora fazékban, amibe belefér az egész kacsa. Ha lobog a víz, 10 percre belemerítjük, majd kiszedjük és hagyjuk kicsit lehűlni, a bőrét óvatosan áttörölgetjük.
Jöhet a fűszerezés. A kacsa hasüregét jó alaposan besózzuk, megborsozzuk és beledobjuk a szegfűszeget, az egész ág rozmaringot és kakukkfüvet. Egy egész narancsot gerezdekre vágunk és jól betömködjük a többi fűszer mellé a kacsa hasába. Kívülről alapos sózás, borsozás és igény szerint egy kis őrölt görögszénás kezelés jöhet még. A kacsát szépen ráhelyezzük egy sütőrácsra, ami alá egy tepsit helyezünk és beletöltünk 1,5 dl vizet.

A sütés maga több fázisban történik. Rögtön jön is az első:

1. A sütőt 220 fokra hevítjük és így sütjük a kacsát a rács-tepsi kombón 15-20 percig, míg egy kis színt nem kap. Közben összedobjuk a narancsos mázat, amivel majd a továbbiakban kenegetjük majd a húst: egy gyorsforralóba dobunk 2-3 evőkanál jóféle narancslekvárt, kevés vizet és egy kis narancslikőrt. Az egészet felforraljuk, hogy szirupos állaga legyen.

2. A kacsát kivesszük a sütőből, a hőmérsékletet pedig átállítjuk 170 fokra. A madarat alaposan megkenjük a narancsos mázzal és visszarakjuk sülni 40 percre.

3. Megfordítjuk a kacsát, a másik felét is alaposan átkenjük a sziruppal. A tepsiből leöntjük az összegyűlt szaftot egy edénybe, újból feltöltjük 1,5 dl vízzel és a szokásos rács-a-tepsin megoldással visszarakjuk az egészet a sütőbe. 170 fok, 40 perc.
4. A kacsát megint átfordítjuk, bekenjük mázzal, szaftját az edénybe szedjük, tepsibe vizet nyomunk és ismét sütjük, 170 fokon 45-50 percig, míg szép aranybarna-karamelles színe lesz.

5. A megsült kacsát még szobahőmérsékleten (esetleg egy alufóliával óvatosan lefedve) pihentetjük 20 percig tálalás előtt. Közben megcsináljuk a narancsos mártást. Az összegyűjtögetett szaftot beleszűrjük egy edénybe, hozzáfacsarjuk egy narancs levét és az egészet szépen beforraljuk. Adunk hozzá kevés narancslikőrt, majd hideg vajdarabokat keverünk bele, míg szép selymes állaga nem lesz. Kevés sóval-borssal lehet ízesíteni, ha szükséges.

Jöhet az ünnepi falatozás: adjatok a kacsa mellé vajas krumplipürét és ne sajnáljátok az isteni narancsos mártást sem!

Narancsos kacsa

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Szárnyas Ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Paradicsomos borsós csirkeragu
Paradicsomos borsós csirkeragu

A hagymát megtisztítjuk és felvagdossuk, majd olívaolajon megdinszteljük és hozzáadjuk a felvagdosott húst is. Fűszerezzük, majd a paradicsomot meghámozzuk és pépesítjük, felöntjük...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
Csirkemell - Csirkemell császárok módjára
Csirkemell - Csirkemell császárok módjára

1. A csirkemellet úgy csontozom ki, hogy egyforma szép nagy 4 húsdarabot kapjak. 2. Húskalapáccsal enyhén megveregetem, majd megsózom. 3. A felforrósított olajon épp csak f...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Írta: Receptek
Ananászos csirke bulgurral
Ananászos csirke bulgurral

A csirkemellet felkockázzuk, sózzuk, borsozzuk, kókuszolajon megpirítjuk, hozzáadjuk az ananászt és egy kevés vizet, puhára főzzük. Amikor elfőtt a víz, hozzáadjuk a liszttel elkev...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Gyurkó
Mézes-mázos sült csirke
Mézes-mázos sült csirke

Az egész csirkét 10-12 darabra vágjuk, átmossuk. A sárgarépát megtisztítjuk, 1cm-es karikákra szeleteljük. A hagymát megtisztítjuk, félbevágjuk, a fokhagymát megtisztítjuk. A mézet...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk