Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

100 % GYÜMÖLCS befőtt cukor és tartósítószer nélkül!


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


gyümölcs
tiszta, csavaros tetejű üvegek
kukta

Elkészítés:


Mosd meg a gyümölcsöt, darabold ha kell, szorosan dugiszold bele a tiszta üvegbe (én úgy megtömöm, hogy a tetővel kissé még le is kell nyomnom).
Az üvegeket tedd a kuktába, öntsd fel a max. jelzésig vízzel, zárd rá a tetejét, gyújts alá, sípoláskor csökkentsd minimumra lángot, és 15 perc után zárd el alatta a gázt.
Ha már nyitható, mehet a szárazdunsztba. És kész!
Szilvára 1 kanál rum, némi fahéj, hmmmm.
Tippek:
Az üvegeket el lehet fektetni a kuktában, de a bébiételes üvegeket egymásra is lehet tornyozni. A lényeg, hogy max jelzésnél magasabban ne álljon víz, és a legfelső üveget 3/4 részéig lepje el.
Ha nem csak 1 adagot főzöl vagy kicsi a kuktád és folyamatosan cserélgeted az üvegeket, akkor 20 percig főzd, ereszd ki a gőzt, tedd dunsztba, és jöhet a következő adag.
Én miután kiszedem, pár percre fejreállítom a konyhapulton. Ha véletlenül nem zár jól a kupak, rögtön kiderül, és tesztelni is lehet azonnal :).
A képen látszik hogy a csordultig pakolt cseresznyebefőttem kb. a 4/5 részéig esett össze, és félig lett gyömölcslével. De nem repedt ki, nem püffedt fel, a leve meg valami mennyei!
eMC-s vízben (1:1000) áztattam a cseresznyéket 10 percig, utána leöblítettem. A kukackák 99 %-a kispurizott a cseresznyéből ez alatt a 10 perc alatt, nem is kellett órákon át áztatni.
Kalkulációként: tegnap 1 "sparosnarancsosvödörnyi" szár nélkül szedett cseresznyéből lett 10 db 7 dl-es üveg befőtt.
Eláll! Bírja! Én idén lecsót és zöldbabot is ilyen módon fogok eltenni kísérleti jelleggel... Majd télen kiegészítésként megjegyzem, hogyan sikerült .
Cukormentes befőzésre fel!

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Egyéb ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Birsalmasajt
Birsalmasajt

A birsalmákat alaposan megmossuk. Negyedekbe vágjuk, magházukat egy nagyon éles késsel eltávolítjuk. (Hámozni nem kell, azt főzés után sokkal könnyebb elintézni.) Egy lábasba tess...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Házi pita – gyroshoz
Házi pita – gyroshoz

A hozzávalókból puha tésztát dagasztunk. (Az élesztőt keverjük el a langyos tejben, úgy adjuk hozzá a többi hozzávalóhoz.) Lefedjük, és duplájára kelesztjük. 8 egyenlő részre osztj...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Édesburgonyában sült tojás
Édesburgonyában sült tojás

Az édesburgonyát és a vöröshagymát lereszeljük. Egy konyharuhába kicsavarjuk a levét. Egy tálba tesszük és a többi alapanyaggal összekeverjük. Tenyérnyi lepényeket formázunk bel...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Smarni
Smarni

3 tojássárga + só + cukor + vaniliás cukor --> kikeverni + 1 csésze tej + csésze búzadara 20 percig hagyjuk állni + tojások felvert habja + citrom Kb. 1 dl olajban sütjü...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk