2,5 kg alma
25-35 dkg cukor
2,5-3 l víz
1 csapott teáskanál citromsav
Az almákat hámozzuk, magházától megfosztjuk, feldaraboljuk. Lábosba tesszük, kevés vizet öntünk alá, és addig főzzük, míg az alma meg nem puhul. Akkor botmixerrel péppé zúzzuk, majd felöntjük vízzel. Egyszerre kevesebbet öntsünk bele, hogy igény szerinti sűrűségű legyen a lé; mi hígabban kedveljük. (Utólag hígítva kevésbé lesz kellemes íze, akkor valamennyivel édesebbre kell hagyni.) Beleszórunk 25 dkg cukrot, és felforraljuk. Megkóstoljuk, és ha szükséges, még édesítjük. A citromsavval együtt még 1-2 percig forraljuk, majd alaposan kimosott üvegekbe szedjük, és lezárjuk.
Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Tipp: ezzel a módszerrel körtelevet is készíthetünk. Akár hullott gyümölcs is felhasználható, a hasznos gyümölcshús súlya ehhez a mennyiséghez kb. 2-2,1kg legyen.
A vizet a teafilterekkel feltesszük forrni. Hozzáadjuk a félbevágott epreket, a mentát, a citromot pedig negyedekbe vágva először belefacsarjuk, majd bele is dobjuk. Az eg...
Elkészítési idő: 15 perc Nehézség: KönnyűEgy fazékban a tejet feltesszük melegíteni. Közben beletördeljük a csokit, majd beletesszük a vaníliás cukrot, a cukrot, a kávét és a rumaromát. Amikor már elolvadt a csokoládé, ak...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűÖsszeturmixoljuk a málnát a citrom levével, az áfonyalével és a mézzel, majd felöntjük az ásványvízzel. Tipp: a felöntéshez ásványvíz helyett használhatunk tonikot vagy pezsgőt.
Elkészítési idő: 5 perc Nehézség: Könnyű