fenyőrügy tavasszal és cukor
Tavasszal, lehetőleg olyan helyen, ahol nincs gépkocsi forgalom, a fenyők hegyén lévő friss hajtásokat kell leszedni(ezüst-luc-fekete erdei fenyő, vigyázat, a tiszafa mérgező, azt nem szabad leszedni!). Egy megfelelő nagyságú üvegben rétegezni: egy sor cukor, egy sor fenyő rügy és így tovább, míg el nem fogy a fenyő, tetején cukor legyen. Lezárod. Meleg helyre teszed, de nem tűző napra és kb. 4-5 hét múlva, mikor a cukor már elolvadt, a fenyőrügy megbarnult, leszűröd, a folyadékot kis üvegekbe rakod és hideg helyen tárolod. Télen, mikor fáj a torkold reggel-este egy-egy kanállal eszel belőle.
Végeredmény: 4 hét után leszűrtem, lett belőle 1 liter szirup, ami tömény, torokfájásra, köhögésre való, egy kanállal belőle és nem kell venni köhögéscsillapítót - ezt nyersen raktam üvegekbe.
Lecsöpögés után a maradék rügyhöz tettem egy egész citrom levét, kevés citrom savat, tavaly szárított mentát és citromfüvet egy marékkal és állni hagytam egy fél napot, majd leszűrtem, felfőztem, üvegekbe raktam, száraz dunsztba került, 5 liter lett, 1:1 arányban lehet hígítani.
Harmadik felvonás: a maradék fenyőrügy-menta-citromfű még mindig elbírt két liter vizet, állt 2 órát - megittuk,mint ivólevet.
1. A tejszín legyen NAGYON lehűtve és legyen legalább 30% zsírtartalmú. Még jobb, ha sikerül 33-35%-osat venni. Legjobb volt nekem eddig a Metro-ban kapható Debic. Akár még egy fé...
Elkészítési idő: 1 ó Nehézség: KönnyűA gyömbért pucoljuk meg, erre itt találunk egy szuper módszert. Mossuk meg a gumókat, és kockázzuk fel 1-1,5 centis darabokra. Tegyük egy lábasba, és öntsünk rá annyi vizet, hog...
Elkészítési idő: 15 perc+ 1 óra Nehézség: KönnyűMoss meg és pucolj meg 1 közepes méretű zellergumót a zöldjével együtt, 2 sárgarépát, 2 petrezselyemgyökeret a zöldjével együtt, 1 nagy fej hagymát és 1 pritamin paprikát. Tedd bel...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűkevés olajon megpirítjuk a hagymát, rádobjuk a húst, majd fehéredésig pirítjuk, hozzáadjuk a paradicsompürét. Sózzuk, borsozzuk, belenyomjuk a fokhagymát, felöntjük a tejszínnel,...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű