150 g mák
50 g zabpehely
2 tk szódabikarbóna
1 reszelt citromhéj
4 alma (reszelt)
6 aszalt szilva (apróbbra vágva)
2 tk őrölt fahéj
2 tk édesítőszer (vagy méz)
2 tojás
1 tk édesítőszer (vagy méz)
tej (ha szükséges)
Az almákat lereszeljük, megszórjuk fahéjjal és 2 tk édesítőszerrel, állni hagyjuk. A tojásokat kézi habverővel kicsit felverjük, hozzáadunk az 1 tk édesítőszert.
Ledaráljuk a mákot és a zabpelyhet, hozzákeverjük a szódabikarbónát, a reszelt citromhéjat és hozzákeverjük a felvert tojásokhoz. A reszelt almát összekeverjük a tésztával, (ha szükséges, egy kicsi tejjel lazítunk a tésztán), majd belekeverjük az aszalt szilvát.
Egy őzgerincformát (vagy püspökkenyér) enyhén kiolajozunk, vagy sütőpapírral bélelt kisebb méretű tepsibe tesszük, és légkeverésen, 180 fokon kb. 35 percig sütjük.
Hagyjuk alaposan kihűlni, majd felszeleteljük.
1.A tésztához összekeverjük a szitált lisztet, a sót, a cukrot, a szódabikarbónát és a citromhéjat. A margarint elmorzsoljuk benne, és a tojások sárgájával összegyúrjuk. Igyekezzün...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA vízből, xilitből szirupot főzünk, majd ráöntjük a tejporra. Jól összedolgozzuk és egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap lehet formázni, nyújtani, de a kezünket és a munkafelüle...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesElső lépésben a tejet tegyük fel melegedni egy csipet sóval. Pár perc elteltével adjuk hozzá a búzadarát. Főzzük a grízt addig, amíg megfelelően krémes és puha nem lesz. Közben...
Elkészítési idő: 25 perc Nehézség: Könnyű