Családireceptkönyv.hu

Leveles vajas tészta


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


30 dkg liszt
30dkg vaj
1 kanáál ecet
3 kanál bor

Elkészítés:


A leveles vajas tészták készítése homlokegyenest különbözik a kelt tészták készítésétől. A kelt tésztákat meleg helyen kell összeállani és a legkisebb huzattól is féltve kell óvni. Ezzel szemben a leveles vajas tészta készítéséhez feltétlenül hűvös helyre van szükségünk és még attól is óvakodnunk kell, hogy a tésztához meleg kezünkkel nyúljunk hozzá. Lehetőleg mindent a nyújtófával intézzünk el. Ne lisztezzük a tésztát feleslegesen, de ha ez elkerülhetetlen nyeles kefével, vagy puha ecsettel állandóan seperjük le róla a lisztet. Hajtogatás után pihentessük a tésztát hideg helyen, lehetőleg hűtőszekrényben és csak akkor nyújtsuk ki ha a tészta a hidegben megkeményedett. A vajastésztát rendszerint egyenlő súlyú lisztből és vajból készítjük. Mind a lisztből mind a vajból vegyünk el egy tized részt és azt dolgozzuk össze a másikkal. Ha tehát a leveles vajas tésztát 300 g lisztből és 300 g vajból készítjük, a lisztből elveszünk 30 g-t és beledolgozzuk a vajba, a vajból elvett 30 g-t pedig elmorzsoljuk a liszttel. Most pedig lássunk neki a vajas tészta elkészítésének.

300 g lisztből elveszünk 30 g-t és beledolgozzuk a 300 g vajba, amelyből előzőleg szintén elvettünk 30 g-t. A lisztet jól eldolgozzuk a vajjal, és lapos kockákat formálunk belőle, amelyet hideg helyre teszünk pihenni. A 30 g vajat elmorzsoljuk a liszttel és fél citrom levével, vagy 1 evőkanál ecettel, 3 kanál fehérborral, továbbá megfelelő mennyiségű vízzel keményebb rétestésztát gyúrunk belőle, amelyet addig dolgozunk, közben a deszkához csapkodva, amíg teljesen sima és selymes fényű lesz. Ezt a tésztát is pihentetjük hűvös helyen 20-30 percig. Akkor a tésztát gyúródeszkán négyzet alakúra kinyújtjuk, a közepére tesszük a vajkockát és a tésztát előbb alulról felfele, azután felülről lefelé, majd jobbról balra és balról jobbra ráhajtjuk, ügyelvén arra, hogy a tészta lisztes ne legyen. Innen kezdve már csak egyetlen tésztával van dolgunk. A tésztába csomagolt vajat ugyanis már egy tésztának tekintjük. Ezt a nyújtófával előbb laposra ütögetjük, majd kb 40 cm hosszú és 25 cm széles téglalapot nyújtunk belőle. A téglalap egyik harmadát ráhajtjuk, a középső harmadra és erre a harmadik harmadot úgy hajtjuk rá, hogy a másik kettőt teljesen eltakarja, 20 percnyi pihentetés után ugyanolyan téglalapot nyújtunk belőle, mint az előbb, csakhogy most úgy hajtjuk össze, hogy a két széle a közepén találkozzék, azután a tésztát a találkozási vonal mentén úgy hajtjuk össze mint egy könyvet. Még kétszer hajtogatjuk ugyanígy, a 20 perces pihentetés szigorú betartásával. A tésztát az utolsó hajtogatás után megint 20 percig pihentetjük és felhasználás előtt 2-3 mm vastagra kinyújtva nagyon forró sütőben megsütjük. Sütés előtt tojással is megkenhetjük, azonban vigyázzunk, hogy a tojás a tészta oldalán le ne csorogjon, mert akkor nem levelezik.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Pudingos-szilvás pite
Pudingos-szilvás pite

Az omlós tésztához a margarint elmorzsolom a liszttel, majd hozzáadom a porcukrot, a vaníliás cukrot, a 2 tojássárgáját, a tejfölt, a reszelt citromhéjat és egy csipet sót. Gyors...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Baklava
Baklava

A vajt olvaszd fel és add hozzá az olajat. Egy magas falú tepsit kenj ki vajjal. A réteslap nagysága akkora legyen mint a tepsi. Ehhez az előre csomagolt réteslapot ketté kellett...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar Diós – vaníliás kifli
Diós – vaníliás kifli

A lisztet a porcukorral, és a darált dióval elkeverjük. Adjuk hozzá a puha vajat, és morzsoljuk össze a masszát. Végül tegyük hozzá a tojás, és gyúrjunk belőle egy puha tésztát. P...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Túrós süti
Túrós süti

A sütőt 180 fokra melegítjük..A hozzávalókat a felsorolás sorrendjében a keverő tálba téve kikeverjük. Az így kapott masszát a kivajazott (lisztezni nem kell!), magas falú tepsibe...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk