Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Mákos patkó


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


lent

Elkészítés:


Diós- és mákos patkó
Tésztát készítünk fél kiló lisztből húsz deka vajjal, három tojássárgájával, egy kanál porcukorral, csipetnyi sóval, két deka tejben feloldott élesztővel és megfelelő mennyiségű tejjel. Meleg helyen megkelesztjük, aztán annyi kis cipóra osztjuk, ahány patkót akarunk belőle készíteni. Fél óráig pihentetjük a cipókat, utána késfok vastagságúra nyújtjuk és megtöltjük dió- vagy máktöltelékkel. (Cukros tejben megfőzött őrölt dióból ‚illetve mákból készül reszelt citromhéjjal, kevés vaníliával, sok mazsolával s ha szükséges, porcukorral.) Egy óráig kelni hagyjuk, aztán tojássárgájával megkenjük és lassan megsütjük.

Diós- és mákos patkó különlegesen
Harminc deka vajat másfél evőkanál cukorral és csipetnyi sóval habosra kavarunk. Egyenként hozzáütünk hét tojássárgáját, ráöntünk három és egynegyed deci tejet, amelyben feloldottunk másfél deka éleszőt, és hozzáteszünk másfél liter finom lisztet. Kanállal vagy kézzel jól kidolgozzuk a tésztát, deszkára tesszük, és háromszor kinyújtjuk, minden nyújtás között fél órát pihentetve. Annyi cipóra osztjuk, ahány patkót tervezünk, és megint fél órát pihentetjük. A cipókat késfok vastagságúra nyújtjuk, és megtöltjük a különleges dió- vagy máktöltelékkel, amelynek leírását lentebb adjuk. Patkó alakúra formáljuk, megkenjük tojással, pár helyen megszurkáljuk, hogy fel ne repedjen, tepsibe tesszük, még negyed órát pihentetjük, és újra megkenjük, majd meleg sütőben, közepes tűz mellett megsütjük.Diótöltelék: Forró tejben feloldunk fél kiló kockacukrot és beleteszünk fél kiló őrölt diót, jó sok reszelt citromhéjat, negyed kiló darált datolyát, három-négy meghámozott reszelt almát, tíz deka darált mazsolát, két tábla reszelt csokoládét, tíz deka apróra vágott vagy darált birssajtot, két-három kanál sárgabarackízt, két-három tojás habbá vert fehérjét és kevés vaníliát.

Máktöltelék: Negyed kiló cukorból vagy ennek megfelelő mézből készült szirupban megfőzünk negyed kiló darált mákot, belekeverünk kevés reszelt citromhéjat, vaníliát, tizenöt deka mazsolát, négy-öt kanál barackízt és két-három tojás habbá vert fehérjét.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Igazi hájas tészta szilvalekvárral
Igazi hájas tészta szilvalekvárral

Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A liszteket egy tálba tesszük, hozzáadjuk a tojást, a vajat, a cukrot és az élesztős tejet. A maradék tejet is hozzáöntjük, majd a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Mézeskalácsos kekszgolyó
Mézeskalácsos kekszgolyó

1. A hozzávalókat összegyúrjuk,golyókat formálunk. 2. A golyókat meghempergetjük a csokireszelékben és azonnal fogyasztjuk!:)

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Mamika
Zserbó
Zserbó

Összeállítom, 3 részre osztom, egyenként elnyújtom, töltöm. Tölteléknek 7dl sárgabarack-lekvárt, 40dkg őrölt diót, 4 marék kr.cukrot, 2 vaníliás cukrot és 1 citrom reszelt héját h...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Mákosguba torta madártej krémmel
Mákosguba torta madártej krémmel

Először elkészítjük a mákos gubát. A mákot ledaráljuk , a kifliket felkarikázzuk, a tejet és a vajat összemelegítjük. A tojássárgákat kikeverjük a cukorral, vaníliás cukorral, és a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk