Családireceptkönyv.hu

öregtészta 2


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


50 dkg BL 80 lisztet
kb. 3 dl vizet
1 csipet cukrot
1 dkg friss élesztőt

Elkészítés:


50 dkg BL 80 lisztet
kb. 3 dl vizet
1 csipet cukrot
1 dkg friss élesztőt
A folyadékra azért írtam, hogy körülbelül, mert liszt és gépfüggő. A lényeg, hogy keményebb tésztát készítsünk mint a kenyértészta. tehát, ha szükséges kevés lisztet vagy kevés foyladékot még adhatunk hozzá.
Elindítom a gépet, de csak addig, míg alaposan összedolgozza a tésztát. Ez kb. 8-10 perc. Ezután kikapcsolom, átteszem egy kelesztőtálba (újabban nem hagyom a gépben, mert nagyon nem tesz jót az üst tömítésének ha ilyen hosszú időn keresztül éri a nedves tészta) és a konyhapulton hagyom 10-12 órán keresztül, vagy a hűtőben 14-16 órán keresztül. Ezalatt túlkel, összeesik. Másnap összegyúrom, átteszem egy fedeles műanyag dobozba és mehet a hűtőbe, innen használok belőle.

Újabb kiegészítés:

Cukor nem kell az öregtésztába, ellenben egy pici só igen, így nem fog a tésztánk túlérni.

50 dkg kenyérliszt
3 dl víz
fél tk. só
1 dkg friss élesztő
Keményebb tésztát készítek, amit egy fedeles tálban hagyok a konyhapulton. legjobb, ha 4-5 óra múlva betesszük a hűtőbe.
Vagy adagokra osztva mehet a fagyasztóba.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Írta: Brigi
Kelt tészta
Kelt tészta

Az élesztőt felfuttatjuk a cukorral elkevert langyos tejben. Egy nagyobb tálba mérjük az előzőleg átszitált lisztet, hozzáadjuk a sót és belemorzsoljuk a 3 dkg vajat/margarint. M...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Magvas zsemlebucik
Magvas zsemlebucik

Langyos vízben egy kávéskanál cukrot elkeverünk, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni. A lisztet a sóval és a margarinnal összekeverjük, majd az élesztős...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Házi ropogós kenyér
Házi ropogós kenyér

A száraz hozzávalókat összekeverem, majd hozzáadom a vizet, mindezt jól elkeverem (inkább lágy ragadós, mintsem gyúrható tésztát kapunk), majd 12 órát pihenni hagyjuk (én este össz...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Sajtos bagett
Sajtos bagett

1. A hozzávalókat belepakoltam a kenyérsütőbe, és hagytam, hogy a gép szép fényes simára dolgozza. Ez körülbelül húsz perc. 2. Amikor a kenyérsütő befejezi a munkát és pihentet...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk