50 dkg BL 80 lisztet
kb. 3 dl vizet
1 csipet cukrot
1 dkg friss élesztőt
50 dkg BL 80 lisztet
kb. 3 dl vizet
1 csipet cukrot
1 dkg friss élesztőt
A folyadékra azért írtam, hogy körülbelül, mert liszt és gépfüggő. A lényeg, hogy keményebb tésztát készítsünk mint a kenyértészta. tehát, ha szükséges kevés lisztet vagy kevés foyladékot még adhatunk hozzá.
Elindítom a gépet, de csak addig, míg alaposan összedolgozza a tésztát. Ez kb. 8-10 perc. Ezután kikapcsolom, átteszem egy kelesztőtálba (újabban nem hagyom a gépben, mert nagyon nem tesz jót az üst tömítésének ha ilyen hosszú időn keresztül éri a nedves tészta) és a konyhapulton hagyom 10-12 órán keresztül, vagy a hűtőben 14-16 órán keresztül. Ezalatt túlkel, összeesik. Másnap összegyúrom, átteszem egy fedeles műanyag dobozba és mehet a hűtőbe, innen használok belőle.
Újabb kiegészítés:
Cukor nem kell az öregtésztába, ellenben egy pici só igen, így nem fog a tésztánk túlérni.
50 dkg kenyérliszt
3 dl víz
fél tk. só
1 dkg friss élesztő
Keményebb tésztát készítek, amit egy fedeles tálban hagyok a konyhapulton. legjobb, ha 4-5 óra múlva betesszük a hűtőbe.
Vagy adagokra osztva mehet a fagyasztóba.
A lisztbe belekeverjük a sikért és a sót is. A közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt és beleöntjük a langyos, tejszínes vizet. Hagyjuk felfutni az élesztőt...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűez 3tepsi kifli.itt kb 6 deci tej.1deci viz. 1eleszto, olyan kocka budafoki.kb 1rama margarin.kocka vagy dobozos.mindegy.so.cukor.liszt. Egy bogre(3dcl)langyos tej.bele 2kiskanal...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézMindent bepakolok a gépbe és a dagasztóprogram elvégzi a munkát. Ha kész langyos helyen a duplájára kelesztem. Majd a szilikonlapon kissé átgyúrom. Letakarva pihen 5 perce...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: KönnyűA liszt negyedéből az élesztőből és 5 deci vízből kovászt készítek. Elkeverem egy plasztik tálban, majd lefóliázom, letakarom konyharuhával és hagyom érlelődni a kovászt 3 órát.Egy...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes