menu

Családireceptkönyv.hu

rétes, hagyományos


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


2 rúdhoz:

fél kg nullás liszt
1 tojás
negyedliter langyos víz
diónyi zsír

Elkészítés:


A rétestészta sikere elsősorban a liszt minőségétől függ. Minél dúsabb sikérben a liszt, annál ruganyosabb a belőle készült rétestészta, annál vékonyabbra lehet szakadás mentesen kihúzni. A jó rétestészta így készül:

A gyúródeszkára öntünk fél kilogramm finom nullás lisztet. A közepébe mélyedést vájunk, ebbe beleütünk egy egész tojást, beleteszünk diónyi nagyságú zsírt és kevés sót. Most lassanként kb. negyedliter langyos vizet öntünk hozzá és tésztát gyúrunk belőle, hogy az se kemény se lágy ne legyen, az eleinte nagyon ragadós tésztát addig csapkodjuk teljes erővel a deszkához, amíg a kezünkről is és a deszkáról is leválik. Ekkor két cipót szaggattunk belőle és azokat meglisztezett deszkára téve, forró lábassal letakarjuk, majd 15 percig pihentetjük. Nagyon meleg nyári napokon persze nem szükséges a tésztát meleg lábassal letakarni. Most egy megfelelő nagyságú asztalt fehér abrosszal megterítünk. A terítőre lisztet szórunk, rátesszük az egyik cipót és nyújtófával kissé kinyújtjuk, majd a tészta tetejét olvasztott zsírral megkenjük Ezután nekiállhatunk a kihúzásnak, mégpedig úgy, hogy mindkét kezünk fejét a tészta alá dugjuk és lassan, óvatosan húzzuk minden irányban óvatosan, egyenletesen, amíg a tészta olyan vékony, hogy már átlátszó. A tészta vastag széleit a kezünkre csavarva óvatosan leszedjük. (Ebből később leveles tésztát gyúrhatunk) A kihúzott rétestésztát rövid ideig szikkadni hagyjuk, majd olvasztott zsiradékkal befröcskölve, ráöntjük a tölteléket. A rétest most összecsavarjuk, zsiradékkal megkenjük, és tepsibe téve, szép pirosra sütjük.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Zsuzsa
Dióhabos tallérok
Dióhabos tallérok

A lisztet egy tálban jól elkeverjük a sütőporral, porcukorral, elmorzsoljuk benne a margarint. Hozzáadjuk a tojások sárgáját és a tejfölt. Jól összedolgozzuk. Kb. 2 mm vastagra el...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Kókuszos kiskiflik
Kókuszos kiskiflik

A margarint, porcukrot, tojást, vizet, kókuszreszeléket, sütőport és a lisztet összegyúrjuk. Pici kifliket készítünk (kisebbet, mint a kisujjunk). Sütőpapírral bélelt tepsire tess...

Elkészítési idő: 30 min
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Réka
Panna-féle csokis csodasüti (10 perces)
Panna-féle csokis csodasüti (10 perces)

A hozzávalókat összekeverjük, és 3:30 percre berakjuk a mikróba. (bögrébe)

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
sajtos-tejfölös tallér
sajtos-tejfölös tallér

A lisztet nagy tálba öntjük, és belekeverjük a sütőport és a sót. A vajat elmorzsoljuk a lisztben. Belekeverjük a reszelt sajtot. Hozzáadjuk a tojásokat. A tejföl segítségégvel...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk