2 rúdhoz:
fél kg nullás liszt
1 tojás
negyedliter langyos víz
diónyi zsír
só
A rétestészta sikere elsősorban a liszt minőségétől függ. Minél dúsabb sikérben a liszt, annál ruganyosabb a belőle készült rétestészta, annál vékonyabbra lehet szakadás mentesen kihúzni. A jó rétestészta így készül:
A gyúródeszkára öntünk fél kilogramm finom nullás lisztet. A közepébe mélyedést vájunk, ebbe beleütünk egy egész tojást, beleteszünk diónyi nagyságú zsírt és kevés sót. Most lassanként kb. negyedliter langyos vizet öntünk hozzá és tésztát gyúrunk belőle, hogy az se kemény se lágy ne legyen, az eleinte nagyon ragadós tésztát addig csapkodjuk teljes erővel a deszkához, amíg a kezünkről is és a deszkáról is leválik. Ekkor két cipót szaggattunk belőle és azokat meglisztezett deszkára téve, forró lábassal letakarjuk, majd 15 percig pihentetjük. Nagyon meleg nyári napokon persze nem szükséges a tésztát meleg lábassal letakarni. Most egy megfelelő nagyságú asztalt fehér abrosszal megterítünk. A terítőre lisztet szórunk, rátesszük az egyik cipót és nyújtófával kissé kinyújtjuk, majd a tészta tetejét olvasztott zsírral megkenjük Ezután nekiállhatunk a kihúzásnak, mégpedig úgy, hogy mindkét kezünk fejét a tészta alá dugjuk és lassan, óvatosan húzzuk minden irányban óvatosan, egyenletesen, amíg a tészta olyan vékony, hogy már átlátszó. A tészta vastag széleit a kezünkre csavarva óvatosan leszedjük. (Ebből később leveles tésztát gyúrhatunk) A kihúzott rétestésztát rövid ideig szikkadni hagyjuk, majd olvasztott zsiradékkal befröcskölve, ráöntjük a tölteléket. A rétest most összecsavarjuk, zsiradékkal megkenjük, és tepsibe téve, szép pirosra sütjük.
Keverje össze a lisztet a kakaóval. Adjunk hozzá cukrot és hideg vajat, és gyúrjuk össze gyorsan a tésztát. Tekerje a tésztát fóliába, és tegye a hűtőbe körülbelül fél órára. Nyú...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA kekszet darabokra tördeljük, nem kell túl apróra, így szebb lesz. A csokoládét a vajjal felolvasztjuk, a tejet hozzáadjuk és jól összekavarjuk. A kekszdarabokat egy tortaformába,...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA robotgépben összekeverem a két féle proteint, aztán hozzáadom a többi alapanyagot. A massza akkor van kész, mikor összeáll egy nagy gömbbé a gépben. Ezután megformázom, és szelet...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A lisztet a vajjal összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tojásokat, a cukrot, a sót és a sütőport és annyi tejfölt adunk hozzá, hogy egy ne túl ragadós tésztát kapjunk. 2. A té...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz