25 dkg liszt
10 dkg margarin (hideg)
1 teáskanál cukor
só (ízlés szerint)
1 teáskanál sütőpor
6 dkg félkemény sajt (trapista, hajdú, kisasszondi)
5 dkg szezámmag (len vagy zabpehely)
kb. 1,5 dl víz
A lisztbe beletesszük a sütőport, a cukrot, a sót, a lereszelt sajtot, a szezámmagot, és belereszeljük a hideg margarint, majd nagyjából összekeverjük és a végén apránként hozzáadjuk a vizet és jól összegyúrjuk az egészet.
A tészta bucinkat egy folpackba becsomagoljuk és 1 órára a hűtőbe tesszük pihenni. Utána a tésztát egy lisztezett sík felületen téglalap alakúra és kb. fél cm vastagságúra kinyújtjuk, és derelye szaggatóval négyzetekre vágjuk (kb. 4x4 cm).
A kiszaggatott tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, úgy hogy ne érjenek össze, és előmelegített sütőben 200 fokon kb. 12 percig sütjük. (Csak addig, míg egy kis szint nem kap).
A kisült kekszeket egy zárható tetejű dobozba tesszük. Így napokig is eláll.
Szétválasztom a tojásokat. Fele cukorral a sárgáját felverem, majd a másikfelét apránként hozzáadom a fehérjéhez mikor már majdnem felvertem és tovább verem. Majd fellazítom a sárg...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: Közepesfelaprítjuk. Egy nagyobb edényben vizet melegítünk, hozzáadjuk a szorbitot (v. cukrot), a kakaót, valamint felolvasztjuk benne a margarint is. Kevergetés mellett összefőzzük. Ho...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókat egy lábasba mérjük, és elkezdjük melegíteni. Folyamatosan kevergetjük, vigyázzunk, nehogy odaégjen. Akkor van készen, ha karamellizálódik, és szép aranybarna színt k...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Könnyű1. lépés 2 dl tejet pudingporral simára keverünk, a maradék tejet a cukorral felforraljuk, hozzáadjuk a pudingos tejet és sűrű krémben főzzük. Ha kihűlt a krém, habosra keverjük m...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: Közepes