600 g liszt
250 g vaj
1,5 dl tej
2 dkg élesztő
2 tojás
5 dkg porcukor
Diótöltelékhez:
1 dl tej
20 dkg dió
12 dkg cukor
5 dkg mazsola
2 ek sűrű lekvár
rum(aroma)
1 narancs reszelt héja
3 dkg csoki
Máktöltelékhez:
20 dkg mák
12 dkg cukor
1,5 dl tej
5 dkg maszola
1 citrom reszelt héja
2 ek méz
A tésztához összemorzsoljuk a lisztet és a vajat.
A tejet meglangyosítjuk, hozzáadunk 1 kk cukrot és belemorszoljuk az élesztőt, majd felfuttajuk.
Belekeverünk 2 tojást, majd a porcukorral együtt a liszthez adjuk, és összegyúrjuk addig, amiíg hólyagos nem lesz.
4 cipóba gyúrva hűtőbe teszük.
Elkészítjük a dió- és máktölteléket:
A diótöltelékhez a diót, 12 dkg cukrot leöntünk 1 dl forró tejjel. Hozzátesszük a mazsolát, a lekvárt, rumot, narancshéjat, csokit.
A máktöltelékhez a mákot , cukrot leöntjük 1,5 dl forró tejjel. Hozzátesszük a mazsolát, citromhéjat, mézet.
A cipókat 20 x 30 cm-es lapra nyújtjuk, majd rárakjuk az egyik töltelék felét, és feltekerjük. Megkenjük tojással, villával megszúrkáljuk, és fél órát meleg helyen állni hagyjuk.
190 fokon 30 - 35 percig sütjük.
A kacsamell bőrös felét kb. fél centiméterenként rombusz alakban éles késsel beirdaljuk. Frissen őrölt borssal, gyömbérrel megszórjuk. Fél narancs kifacsart levét ráöntjük. A naran...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűFélkiló cukrot és egy liter tejet addig kell főzni még megradikalizálódik. Többször meg kell közben keverni, ha forr nem szabad otthagyni, mert könnyen odaég. Akkor jó ha egy-...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: KönnyűTojást keményre főzzük, és szeletekre vágjuk. Tarját kockákra felvágjuk. Spárgát lecsöpögtetjük és egészben hagyjuk. A húslevesbe elkeverjük a zselatint és kis lángon felforralj...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesTészta: - Kovászt készítünk: Az élesztőt pici cukorral (kb 1 kk), pici liszttel (1 kk), pici langyos tejjel (kb 0,5 dl) felfuttatjuk. Langyos helyen hagyjuk állni. - A margarint...
Elkészítési idő: 3 óra Nehézség: Nehéz