600 g liszt
250 g vaj
1,5 dl tej
2 dkg élesztő
2 tojás
5 dkg porcukor
Diótöltelékhez:
1 dl tej
20 dkg dió
12 dkg cukor
5 dkg mazsola
2 ek sűrű lekvár
rum(aroma)
1 narancs reszelt héja
3 dkg csoki
Máktöltelékhez:
20 dkg mák
12 dkg cukor
1,5 dl tej
5 dkg maszola
1 citrom reszelt héja
2 ek méz
A tésztához összemorzsoljuk a lisztet és a vajat.
A tejet meglangyosítjuk, hozzáadunk 1 kk cukrot és belemorszoljuk az élesztőt, majd felfuttajuk.
Belekeverünk 2 tojást, majd a porcukorral együtt a liszthez adjuk, és összegyúrjuk addig, amiíg hólyagos nem lesz.
4 cipóba gyúrva hűtőbe teszük.
Elkészítjük a dió- és máktölteléket:
A diótöltelékhez a diót, 12 dkg cukrot leöntünk 1 dl forró tejjel. Hozzátesszük a mazsolát, a lekvárt, rumot, narancshéjat, csokit.
A máktöltelékhez a mákot , cukrot leöntjük 1,5 dl forró tejjel. Hozzátesszük a mazsolát, citromhéjat, mézet.
A cipókat 20 x 30 cm-es lapra nyújtjuk, majd rárakjuk az egyik töltelék felét, és feltekerjük. Megkenjük tojással, villával megszúrkáljuk, és fél órát meleg helyen állni hagyjuk.
190 fokon 30 - 35 percig sütjük.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A marcipán masszát kis kockákra vágjuk. A vajat megolvasztjuk, hűlni hagyjuk, majd elkeverjük a kefirt, tojással és likőrrel. Belereszeljük a nar...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA tésztához az élesztőt egy kistányérba morzsoljuk, a 6 dkg cukorból egy kiskanálnyit rászórunk, majd 1 dl langyos tejet öntünk rá. Meleg helyen hagyjuk felfutni. A lisztet egy...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: KözepesA et egy nagyobb tálba tesszük. A közepébe lyukat fúrunk, és beleöntjük a langyos et. A be tesszük a porcukor felét, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és rátesszük a maradék porcukr...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: KözepesÖsszegyúrjuk a hozzávalókat, kis gombócokat formálunk belőle és már süthetjük is. :)
Elkészítési idő: 1-1,5 óra Nehézség: Könnyű