A piskótához:
- 3 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
- 1 csipet só
- 120 g kristálycukor
- 100 g búzaliszt (BL55)
- 3 evőkanál víz
- 2 evőkanál kakaópor - holland
- 7 g sütőpor
A töltelékhez:
- 20 g pudingpor (vaníliás)
- 150 ml 2,8%-os tej
- 100 g vaj
- 100 g porcukor
- 1 evőkanál kakaópor - holland
- 1 db banán (meghámozva)
A csokimázhoz:
- 100 g étcsokoládé (60%-os)
- 50 g vaj
A tojásokat szétválasztjuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük egy csipet só hozzáadásával.
A tojássárgákat, és a cukrot habosra keverjük.
A cukros sárgájához hozzáadjuk a lisztet, a kakaóport, a vizet és a sütőport, majd alaposan kikeverjük.
A masszába forgatjuk a tojásfehérje habot, majd sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk. A tepsi mérete 20x30 cm és 5 cm magas. 180 C fokos sütőben 20 percig sütjük. A sütés ideje és hőfoka sütőfüggő, érdemes időnként ellenőrizni.
Az elkészült piskótalapról eltávolítjuk a sütőpapírt. Egy másik, tiszta sütőpapírba, vagy nedves konyharuhába csomagolva a keskenyebb oldaláról indulva feltekerjük, és hagyjuk teljesen kihűlni. Nekem erre a célra a sütőpapír vált be a legjobban.
A krémhez összefőzzük a pudingport és a tejet, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
Egy keverőtálba tesszük a puha vajat, a porcukrot és a vanília pudingot, majd alaposan kihabosítjuk.
A kihűlt piskótalapot kiterítjük, majd rákenjük a krém felét.
A maradék krémhez adjuk a kakaóport, alaposan összekeverjük, majd rásimítjuk a fehér krémre.
A banánt a piskóta méretére vágjuk, a keskenyebb oldal szélére helyezzük.
Óvatosan feltekerjük.
A csokimázhoz vízgőz felett felolvasztjuk a csokoládét a vajjal. Kicsit hagyjuk hűlni, majd óvatosan bevonjuk vele a rácsra helyezett piskótatekercset. Pár órára hűtőbe tesszük a süteményt.
Ujjnyi vastag szeletekre vágva tálaljuk az elkészült elefánt könnycseppet.
2. Elkészítés Robotgéppel verj fel majdnem kemény habbá egy tojásfehérjét 2-3 perc alatt. 20 dkg porcukrot vegyíts el 1 kis csipet sóval és 1 ek étkezési keményítővel. A felét add...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA lisztet szitáljuk keverőtálba, adjuk hozzá a sót, porcukrot, utána szépen keverjük egybe, majd az élesztőt is morzsoljuk hozzá. Ha ezzel megvagyunk, a tojás, olvasztott vaj és a...
Elkészítési idő: 80 perc Nehézség: KözepesSzükséged lesz még egy 22 cm-es tortaformára . Ha ilyen nincs, szerezz be egyet, ami lehet akár egy változtatható átmérőjű tortaforma is. Én ezt használtam. Természetesen másban is...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA háztartási kekszet apróra törjük és a vajjal, tejszínhabbal, dióval és cukorral együtt egy tálba tesszük, robotgéppel összedolgozzuk. Lekapcsolható oldalú sütőformába nyomkodjuk....
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű