• 1 kg csontos füstölt sertéscsülök
• 1 kg édes káposzta
• 10 dkg vöröshagyma +
• 3 gerezd fokhagyma +
• 1 csokor friss kapor +
• friss zellerzöld +
• 2 szelet füstölt, kolozsvári szalonna +
• 1 csomag bacon szalonna +
• 15 dkg lángolt kolbász +
• 1 pohár tejszín +
• 1 pohár tejföl +
• 1 db paradicsom +
• 1 db zöldpaprika +
• 1 db cseresznyepaprika vagy piros arany +
• fűszer (köménymag, cayenne bors) +
• 2 dl füstöltlé /amibe a csülök főtt/
A füstölt csülköt puhára főzzük, kicsontozzuk és szeletekre vágjuk.
A római tálat kibéleljük bacon szalonnával és erre teszünk friss zellerlevelet.
A hagymát és a fokhagymát üvegesre dinszteljük és a kaporral, fűszer paprikával, zöldpaprikával, pirosarannyal, köménnyel és cayanne borssal összekevert vékonyra szeletelt káposztát rétegezve rakjuk a szintén vékony szeletekre vágott kolbásszal a tálba.
Ebbe ágyazzuk az előre megfőtt füstölt sertéscsülköt /szeletelve, kicsontozva/.
Aláöntünk 1 dl főzős tejszínt a füstölt csülök levével és végül 1 pohár tejfölt. Tetejére rakjuk a 2 szelet kolozsvári szalonnát és a szeletekre vágott paradicsomot. Lefedve 180 fokon kb.1 óráig sültjük, majd a tetejét levéve kaporral szórjuk és öntünk rá még tejfölt.
Tálaljuk friss kenyérrel, főtt krumplival v. rizzsel.
A római tálat előtte kb 1 óráig áztassuk vízbe.
A megtisztított gombát szárával együtt 3-4 mm-es szeletekre vágjuk, enyhén sózzuk, meglocsoljuk citromlével és egy kevés olajjal. A húst ugyancsak fűszerezzük, és megkenjük olajjal...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: Könnyű-Töltelék: kis olajra rizs + 0,5 fej vöröshagyma apróra vágva, üvegesre pirítani, bele 30 dkg darált húsba, + 1 egész tojás + só + bors, -nagy fazékba vizet forralni, só bele,...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes1 kg sertésmájból resztelt májat készítesz zsírral, sok hagymával, 2 babérlevéllel, és fűszerekkel, majd kihűtöd, háromszor ledarálod, hozzákeversz egy darabokra vágott margarint,...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűMelegítsd elő a sütőt 180 fokra és egy tepsit bélelj ki sütőpapírral. Keverd össze a hozzávalókat és formázz belőle kis gombócokat, amelyeket egyesével lapíts el a sütőpapíron....
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű