Hozzávalók 4 adaghoz:
4 db minél nagyobb sütni való krumpli (Agria, rózsa stb.)
12 dkg jóféle füstölt vagy lángolt kolbász apró darabokra vágva
1 közepes fej lilahagyma finomra vágva
2 keményre főzött tojás
2 dkg eidami, ementáli, gouda vagy más olvadós sajt durvára lereszelve
2 dkg füstölt sajt durvára lereszelve
4 evőkanál tejföl sóval, borssal ízesítve (én lilahagymás raitat használtam)
5 dkg vörös cheddar sajt (én a tejszínes-vajas cheddar mártást használtam fel)
kb. 5 dkg vaj
4 vékony szelet kolozsvári szalonna vastagabb csíkokra vágva
só, frissen őrölt bors
Lesikálva, fóliába csomagolva betettem a 4 óriás krumplit a sütőbe. 180 C fokos sütőben sütöttem majdnem egy órán át.A vaj felén, közepes tűzön addig sütöttem a kolbászt, hogy el kezdje kiengedni a zsírját. Hozzáadtam a lilahagymát és együtt dinszteltem, de nem sütöttem zsírjára. Kivettem a krumplit a sütőből, kicsomagoltam, megskalpoltam. Karalábévájóval kikanalaztam a belét, hogy egy-egy krumplihajót kapjak. A belét keverőtálba raktam. Hozzáadtam a kolbászos ragut, majd a főtt tojásokat és a kétféle sajtot belereszeltem és óvatosan, sóval, borssal ízesítettem, óvatosan, de alaposan összekevertem. Félig megtöltöttem a sózott, borsozott krumplihajókat, melyekbe egy-egy kis darabka vajat is raktam. Egy-egy evőkanál tejföl (raita) következett, majd annyi tölteléket halmoztam a tetejére, amennyit csak bírtam. Egy-egy evőkanál cheddar szósz következett, értelemszerűen durvára reszelt cheddar sajttal kiváltható ez. Elrendeztem a szalonna darabokat a csordultig töltött krumplihajókon és betettem a 180 C fokos sütőbe 30 percre. Frissen, forrón tálaltam.
Vajas-tejszínes cheddar mártás:
2 dl tejszínt összeforralok 5 dkg vajjal, csökkentem a hőt, majd hozzáadok 10 dkg durvára reszelt vörös cheddar sajtot. Mérsékelt tűzön 1-2 perc alatt mártást főzök belőle. Azonnal tálalom. Hűtőben, 2-3 napig tárolható, újramelegíthető.
1. Melegítsd elő a sütőt 200 Celsius fokra. Olajozz ki egy muffin sütőt. 2. Egy nagy fazék fölé tégy gőzölő fémkosarat, és önts az aljára 3-5 cm-nyi vizet. Tedd a kosárba a karfio...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA túrót villával finomra törjük a vajjal, sóval és a 2 tojás sárgájával. A fehérjét kemény habbá verjük, lazán a túróhoz keverjük, majd hozzáadjuk a búzadarát is. Körülbelül 1 órát...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA megtisztított sárgarépát felcsíkozzuk,vagy aprózzuk. A lehető legvékonyabbra,hogy könnyen átpuhuljon. Amint puhul,mehet hozzá a többi meghámozott gyümölcs. Teljesen puhára főzz...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: Könnyű1. A lisztet egy tálba szitáljuk, a tojásokat beleütjük, majd a tejjel simára keverjük (a tejre érzékenyek szódavizet használhatnak helyette). Csak ezután hígítjuk a szódavízzel, k...
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: Könnyű