Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Húsos burgonyás pite


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Tészta:
500 g liszt
250 g vaj
2 tojássárga
2 kk. só
200 g tejföl
25 g élesztő

Töltelék:
1 fej hagyma, apróra vágva
2 gerezd fokhagyma kinyomva
kacsazsír (lehet bármilyen zsiradék vagy olaj)
500 g darált hús
3-4 krumpli nyersen reszelve (persze héj nélkül :-D)
2 tojás
1 csokor petrezselyem (nálam szárított)
só, bors, fűszerek ízlés szerint

Elkészítés:


A tejfölt meglangyosítjuk hozzáadunk egy tk. cukrot, majd az élesztőt és hagyjuk felfutni. A lisztet egy tálban elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk az élesztős tejfölt, a sót, a tojást és összegyúrjuk. Egy könnyen kezelhető, gyúrható lágy tésztát kapunk ami nem ragad! Fél órát pihentetjük.
Közben a töltelékhez megpirítjuk a hagymákat, majd a húst is rátesszük és fehéredésig sütjük. Hozzáadjuk a krumplit és a fűszereket és még pár percig pirítjuk. Majd a tűzről félrehúzva hagyjuk kihűlni, ekkor keverjük hozzá a felvert tojásokat.
A tésztát elfelezzük és az egyik felét akkorára nyújtjuk, hogy egy kicsit túllógjon a piteformán (az enyém kb. 30 cm átmérőjű és 4 cm mély).
Rásimítjuk a tölteléket, majd a tészta másik felét is kinyújtjuk, amiből derelye vágóval a pite tetejére a rácshoz való csíkokat szelünk. Szépen berácsozzuk a piténket. Az alsó tészta kilógó széleit ráhajtjuk a tetejére és a széleket összenyomkodjuk, eligazítjuk. Lekenjük vízzel kevert tojássárgával. 175 C fokon (nálam gázsütő 3-as fokozatán) 1 akár másfél órát is sütjük.
Ha nagyon barnulna a teteje, alufóliát vagy sütőpapírt fektessünk rá! (én is ezt tettem)
Érdemes lassú tűzön hosszabb ideig sütni nehogy nyers maradjon a közepe-alja.

Húsos burgonyás pite

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Egyéb ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
SAJTCHIPS
SAJTCHIPS

A sajtot lereszeljük, majd a sütőpapírral kibélelt tepsiben kis halmokat formázunk, pici ellapítjuk. A tetejüket megszórjuk fűszerekkel, magokkal. Előmelegített sütőben 180 foko...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Madre kovász
Madre kovász

Képpekkel illusztrálva a 25 napos folyamat a linkken

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar Sajtkosárka
Sajtkosárka

Közepesen magas lángon hevítsük fel a teflont. Szórjunk bele egy maréknyi parmezánt, közepre kicsit többet, mint a szélekre, hogy megszilárdulva a szélek gusztán „tüskések” legyen...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Cukkinis-burgonyás tócsni
Cukkinis-burgonyás tócsni

A krumplit hámozzuk, lereszeljük. A cukkinit megmossuk és héjasan lereszeljük. Hozzáadjuk a krumplis-cukkinihez a tojást, a lisztet, a kefirt, megsózzuk, megborsozzuk és jól öss...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk