Családireceptkönyv.hu

Húsos burgonyás pite


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Tészta:
500 g liszt
250 g vaj
2 tojássárga
2 kk. só
200 g tejföl
25 g élesztő

Töltelék:
1 fej hagyma, apróra vágva
2 gerezd fokhagyma kinyomva
kacsazsír (lehet bármilyen zsiradék vagy olaj)
500 g darált hús
3-4 krumpli nyersen reszelve (persze héj nélkül :-D)
2 tojás
1 csokor petrezselyem (nálam szárított)
só, bors, fűszerek ízlés szerint

Elkészítés:


A tejfölt meglangyosítjuk hozzáadunk egy tk. cukrot, majd az élesztőt és hagyjuk felfutni. A lisztet egy tálban elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk az élesztős tejfölt, a sót, a tojást és összegyúrjuk. Egy könnyen kezelhető, gyúrható lágy tésztát kapunk ami nem ragad! Fél órát pihentetjük.
Közben a töltelékhez megpirítjuk a hagymákat, majd a húst is rátesszük és fehéredésig sütjük. Hozzáadjuk a krumplit és a fűszereket és még pár percig pirítjuk. Majd a tűzről félrehúzva hagyjuk kihűlni, ekkor keverjük hozzá a felvert tojásokat.
A tésztát elfelezzük és az egyik felét akkorára nyújtjuk, hogy egy kicsit túllógjon a piteformán (az enyém kb. 30 cm átmérőjű és 4 cm mély).
Rásimítjuk a tölteléket, majd a tészta másik felét is kinyújtjuk, amiből derelye vágóval a pite tetejére a rácshoz való csíkokat szelünk. Szépen berácsozzuk a piténket. Az alsó tészta kilógó széleit ráhajtjuk a tetejére és a széleket összenyomkodjuk, eligazítjuk. Lekenjük vízzel kevert tojássárgával. 175 C fokon (nálam gázsütő 3-as fokozatán) 1 akár másfél órát is sütjük.
Ha nagyon barnulna a teteje, alufóliát vagy sütőpapírt fektessünk rá! (én is ezt tettem)
Érdemes lassú tűzön hosszabb ideig sütni nehogy nyers maradjon a közepe-alja.

Húsos burgonyás pite

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Egyéb ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Cukkini bolognai spagetti
Cukkini bolognai spagetti

1. Felhevített kókuszolajon pirítsd meg a kockára vágott hagymát és fokhagymát, majd add hozzá a csirkemellet, és a fűszereket. 2. Ha a csirkemell kissé megpirult, add hozzá a par...

Elkészítési idő: 20 perc
Nehézség: Könnyű
share
Csirkehajó töltött gombával
Csirkehajó töltött gombával

A húst megmossuk, a vizet lecsepegtetjük. Kettőbe vágjuk a mellet és zsebet vágunk bele, egy kicsit hús klopfolóval megütögetjük. Sózzuk, borsozzuk. Közben elkészítjük a töltelé...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar grízgaluska
grízgaluska

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: RECEPTEK
TORTILLA
TORTILLA

15 dkg liszt, 2 evőkanál olaj egy kávéskanál só, és nekem 8 cl víz kellett hozzá... szép simára gyúrtam, majd 4 részre vágtam kigömbölyítettem, elsőre kézzel kilapogattam, majd szé...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk