menu

Családireceptkönyv.hu

Napraforgó


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Tésztához:
50 dkg finomliszt
1 tojás
140 g joghurt (én 12%-os tejföllel helyettesítettem)
3 ek. olaj
1,5 tk. só
1 ek. cukor
kb. 1,8 dl víz
2 dkg élesztő
+ 1 tojás a lekenéshez
szezámmag, fekete szezámmag

Töltelék:
amit éppen itthon találtam
10 dkg (egy tálca) szalámi
1 vöröshagyma
kb. egy pohár tejföl egy tojássárgával kikeverve
(a tojássárga összefogja a tölteléket és nem folyik ki)
jó maréknyi reszelt trappista vagy karaván
só, bors

Elkészítés:


A hozzávalókból a kenyértésztánál kissé lágyabb, de nem ragacsos tésztát dagasztunk, majd duplájára kelesztjük.
Ezalatt a hagymát a szalámival késes aprítóban összevágjuk, majd a többi hozzávalóval bekeverjük és a hűtőbe tesszük a tészta megkeléséig, a tojás romlandósága miatt.
A megkelt tésztát lisztezett felületen 2 részre osztjuk. Az egyik tésztát gáztepsi méretű kör alakra nyújtjuk, majd a sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.
Megkenjük a töltelékkel.
Kinyújtjuk a következő lapot és befedjük vele a töltelékes tésztát.
Egy poharat lisztbe mártunk, majd a tészta közepét megnyomjuk vele, de ügyeljünk, hogy ne szakítsa át a tésztát. Ez lesz a napraforgó közepe.
Egy pizzavágóval felcsíkozzuk a tésztát. Én egy steril ollóval is rásegítettem. :-D
Majd minden csíkot tetszés szerint kétszer vagy háromszor megtekerünk
Kb. 30 percig hagyjuk pihenni, majd egy felvert tojással lekenjük. A közepét megszórjuk szezámmaggal, mákkal, lenmaggal, stb.. Majd 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt szép pirosra sütjük.

Trükkök, tippek, praktikák:


Ebédre egy jó tányér (csipetke nélküli) zöldségleves mellé, bátran megehetünk 2-3 szirmot vagy vacsorára (legkésőbb 6-kor) egy pohár édesítős tea mellé 1 szirmot.

Napraforgó

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egyéb ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Andrea
Genovai marharagu lassúfőzőben készítve
Genovai marharagu lassúfőzőben készítve

A marhahúst a nagyobb inaktól megtisztítjuk, felkockázzuk. A hagymát megpucoljuk, először félbe-, majd 1/2 cm-es szeletekre vágjuk. Lábasban felhevítjük az olívaolajat, rádobjuk a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Csicseriborsó főzése
Csicseriborsó főzése

A csicseriborsó főzése A csicseriborsó főzését előző nap kezdd el. Áztasd be a kívánt mennyiséget úgy, hogy bőven ellepje a víz, és hagyd úgy éjszakára. Úgy számolj, hogy a szár...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Tükörtojás - sütőben
Tükörtojás - sütőben

1. Válaszd ketté a tojások fehérjét és sárgáját. 2. A fehérjét verd kemény habbá. 3. Szórj sót és reszelt sajtot a habba, majd forgasd óvatosan össze. 4. Halmozd a habot egy süt...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Hencsi
Virslis lábtörlő
Virslis lábtörlő

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben a cukorral. Egy edénybe szitáljuk a lisztet, és hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, a sót, az olajat. Alaposan kidagasztjuk. Meleg helye...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk