Tésztához:
50 dkg finomliszt
1 tojás
140 g joghurt (én 12%-os tejföllel helyettesítettem)
3 ek. olaj
1,5 tk. só
1 ek. cukor
kb. 1,8 dl víz
2 dkg élesztő
+ 1 tojás a lekenéshez
szezámmag, fekete szezámmag
Töltelék:
amit éppen itthon találtam
10 dkg (egy tálca) szalámi
1 vöröshagyma
kb. egy pohár tejföl egy tojássárgával kikeverve
(a tojássárga összefogja a tölteléket és nem folyik ki)
jó maréknyi reszelt trappista vagy karaván
só, bors
A hozzávalókból a kenyértésztánál kissé lágyabb, de nem ragacsos tésztát dagasztunk, majd duplájára kelesztjük.
Ezalatt a hagymát a szalámival késes aprítóban összevágjuk, majd a többi hozzávalóval bekeverjük és a hűtőbe tesszük a tészta megkeléséig, a tojás romlandósága miatt.
A megkelt tésztát lisztezett felületen 2 részre osztjuk. Az egyik tésztát gáztepsi méretű kör alakra nyújtjuk, majd a sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.
Megkenjük a töltelékkel.
Kinyújtjuk a következő lapot és befedjük vele a töltelékes tésztát.
Egy poharat lisztbe mártunk, majd a tészta közepét megnyomjuk vele, de ügyeljünk, hogy ne szakítsa át a tésztát. Ez lesz a napraforgó közepe.
Egy pizzavágóval felcsíkozzuk a tésztát. Én egy steril ollóval is rásegítettem. :-D
Majd minden csíkot tetszés szerint kétszer vagy háromszor megtekerünk
Kb. 30 percig hagyjuk pihenni, majd egy felvert tojással lekenjük. A közepét megszórjuk szezámmaggal, mákkal, lenmaggal, stb.. Majd 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt szép pirosra sütjük.
Ebédre egy jó tányér (csipetke nélküli) zöldségleves mellé, bátran megehetünk 2-3 szirmot vagy vacsorára (legkésőbb 6-kor) egy pohár édesítős tea mellé 1 szirmot.
A krumplit nagy lyukú sajtreszelővel lereszeljük. Hozzáadjuk a tojást, a fokhagymát (összetörve) és a fűszereket (ízlés szerint), és összedolgozzuk. Ezután belerakjuk a lisztet, és...
Elkészítési idő: 0,5 óra Nehézség: KönnyűAz anyagokból palacsintatésztát keverünk. A tésztából 8-10 palacsintát sütünk. A hagymákat apróra, a paprikát, paradicsomot kockákra vágjuk. Elkészítés: Az olajon megdinsztelj...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűA megmosott gombát felaprítjuk. Zsíron, vagy olajon üvegesre pároljuk a hagymát, hozzáadjuk a gombát, és a petrezselyemmel addig pároljuk, amíg a levét el nem főtte. Összedolgoz...
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: Könnyű1. U zdjeli izmiješati sve sastojke za marinadu i svo prethodno pripremljeno povrće. Dodati pileće meso rezano na kockice ili trakice i dobro izmiješati da se meso obloži marin...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű