40 dkg Dia Wellness -50 % szénhidrátcsökkentett liszt + 2 dkg a szóráshoz
3,5 dl langyos víz
7 g (1 csomag) instant élesztő
1 teáskanál himalája só
1 kanál sikér
1 kanál bambuszrost
A szénhidrátcsökkentett lisztet egy tálban elkeverjük a sóval és az élesztővel. A lisztes keverékbe fakanállal belekeverjük a langyos vizet és egynemű tésztává összekeverjük (csak annyira, hogy sehol ne maradjon nyers lisztes rész).
A tálat folpackkal letakarva a konyhapulton hagyjuk 9-12 órára (vagyis akár egy egész éjszakára vagy egész napra).
Sütés előtt a sütőt előmelegítjük 200 fokra.
Egy fedeles jénait kibélelünk sütőpapírral és a fedele nélkül berakjuk a sütőbe, hogy átmelegedjen.
Amíg a jénai átmelegszik, a szénhidrátcsökkentett kenyér tésztát kevés liszttel (kb. 2 dkg) átgyúrjuk és kenyér alakúra formázzuk (nem kell sokáig gyúrni, csak épp, hogy formás legyen).
A megformázott szénhidrátcsökkentett kenyeret beletesszük az előmelegített jénaiba és a tetejét rárakjuk.
200 fokon kb. 45 percig sütjük fedő alatt.
45 perc után levesszük a fedőt és ha nem pirult meg eléggé, további 10-15 percig sütjük, amíg megbarnul a kenyér teteje.
Ha kész, kivesszük a kenyeret a sütőből, majd vizes ecsettel átkenjük (röstellem, de én ezt elfelejtettem) a tetejét és rácson hagyjuk kihűlni.
100 gr kenyér:
178 kcal,
18 g ch,
13 g fehérje,
3 g zsír.
◾️A lisztet átszitáljuk és belekeverjük a sikért és a sót. ◾️A közepébe mélyedést készítünk és belemorzsoljuk az élesztőt és beleöntjük a langyos vizet. ◾️Hozzáadjuk a vajat és...
Elkészítési idő: 60 perc + pihen Nehézség: KönnyűA kovász a 8-10. napon van készen, ekkortól lehet vele sütni. Látszik is rajta, hogy elégedett, és készen áll a feladatra: a teteje púpos, buborékos, lyukacsos, majd kicsattan, az...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűDie Hefe im Salz auflösen. Die Kartoffeln ganz klein würfeln oder zerdrücken oder durch die Kartoffelpresse drücken. Das Mehl sieben und mit den anderen Zutaten mischen. Dabei so...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet egy tálba szitáljuk, majd belereszeljük a sajtot, beleszórjuk a sót, és jól összekeverjük. Az élesztőt a cukorral felfuttatjuk 1,5 dl langyos, de nem forró tejben, majd...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű