40 dkg Dia Wellness -50 % szénhidrátcsökkentett liszt + 2 dkg a szóráshoz
3,5 dl langyos víz
7 g (1 csomag) instant élesztő
1 teáskanál himalája só
1 kanál sikér
1 kanál bambuszrost
A szénhidrátcsökkentett lisztet egy tálban elkeverjük a sóval és az élesztővel. A lisztes keverékbe fakanállal belekeverjük a langyos vizet és egynemű tésztává összekeverjük (csak annyira, hogy sehol ne maradjon nyers lisztes rész).
A tálat folpackkal letakarva a konyhapulton hagyjuk 9-12 órára (vagyis akár egy egész éjszakára vagy egész napra).
Sütés előtt a sütőt előmelegítjük 200 fokra.
Egy fedeles jénait kibélelünk sütőpapírral és a fedele nélkül berakjuk a sütőbe, hogy átmelegedjen.
Amíg a jénai átmelegszik, a szénhidrátcsökkentett kenyér tésztát kevés liszttel (kb. 2 dkg) átgyúrjuk és kenyér alakúra formázzuk (nem kell sokáig gyúrni, csak épp, hogy formás legyen).
A megformázott szénhidrátcsökkentett kenyeret beletesszük az előmelegített jénaiba és a tetejét rárakjuk.
200 fokon kb. 45 percig sütjük fedő alatt.
45 perc után levesszük a fedőt és ha nem pirult meg eléggé, további 10-15 percig sütjük, amíg megbarnul a kenyér teteje.
Ha kész, kivesszük a kenyeret a sütőből, majd vizes ecsettel átkenjük (röstellem, de én ezt elfelejtettem) a tetejét és rácson hagyjuk kihűlni.
100 gr kenyér:
178 kcal,
18 g ch,
13 g fehérje,
3 g zsír.
A kockázott bacont és a kockára vágott vöröshagymát olajon megpirítjuk és leszűrjük. A hozzávalókat a kenyérsütőgépbe tesszük. A többit a gépre bízzuk.
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűMindent a dagasztóba rakok, én úgy kezdem alulra mindig a só erre a liszt majd a többi hozzávaló. alaposan kidagasztottam, majd 40 percig hagytam kelni, ekkor feldaraboltam, én mi...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűMondjuk este 10 órakor érdemes bekészíteni a kovászt. Ez attól függ, hogy milyen korán tudunk, vagy akarunk reggel a kenyérsütéshez hozzákezdeni. A kelesztéshez 10-11 óra szükséges...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes