Hozzávalók:
50 dkg sima liszt
negyed csomag sütőpor ( 4 g)
20 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
2 tojás
20 dkg szobahőmérsékletű vaj
+ 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
Elkészítés:
1. A lisztben elkeverjük a sütőport és a cukrokat, majd elmorzsoljuk benne a vajat és a tojások hozzáadásával összegyúrjuk, jól összedolgozzuk. (Az a jó, ha picit keményebb a tészta, mert úgy jobban tartja sütés utána a formát, de azért lehessen nyújtani.) Kétfelé vesszük a tésztát, és az egyikbe belegyúrjuk a kakaóport.
2. Mindkét lapot kinyújtjuk egyforma nagyságúra és kb. 1 cm vastagra, majd a világos tésztára ráhelyezzük a kakaós lapot és felcsavarjuk, és fóliába csomagolva betesszük 1 órára a hűtőbe.
3. Középen kettévágjuk a tésztát, egymás mellé helyezzük úgy, hogy a hajtás széle felülre essen mindkét tekercsnél. Szorosan összefogjuk a két tekercset és felszeleteljük kb. 7 mm vastagra. Majd az ujjunkkal összenyomjuk/formázzuk óvatosan, de azért erősen benyomva a képen látható módon.
+ 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
Elkészítés:
1. A lisztben elkeverjük a sütőport és a cukrokat, majd elmorzsoljuk benne a vajat és a tojások hozzáadásával összegyúrjuk, jól összedolgozzuk. (Az a jó, ha picit keményebb a tészta, mert úgy jobban tartja sütés utána a formát, de azért lehessen nyújtani.) Kétfelé vesszük a tésztát, és az egyikbe belegyúrjuk a kakaóport.
2. Mindkét lapot kinyújtjuk egyforma nagyságúra és kb. 1 cm vastagra, majd a világos tésztára ráhelyezzük a kakaós lapot és felcsavarjuk, és fóliába csomagolva betesszük 1 órára a hűtőbe.
3. Középen kettévágjuk a tésztát, egymás mellé helyezzük úgy, hogy a hajtás széle felülre essen mindkét tekercsnél. Szorosan összefogjuk a két tekercset és felszeleteljük kb. 7 mm vastagra. Majd az ujjunkkal összenyomjuk/formázzuk óvatosan, de azért erősen benyomva a képen látható módon.
4. Sütőpapíros tepsire helyezzük a pillangókat egymástól kicsit távolabb, mert sütés közben picit nőni fognak. Előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben kb. 8 percig sütjük őket. (a sütési idő tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérő lehet - hagyományos sütőben 190 fokon). Inkább világosabbra süssük, amikor icipicit kezd barnulni a széle itt-ott, akkor vegyük ki feltétlenül!
Jól záródó kekszes dobozban több napig eláll.
1 Kivajazunk egy kisebb, kerek piteformát (18 cm átmérőjű, 2 cm magas legyen kb.) 2 A tésztához a hozzávalókat előkészítjük: A lisztet, a mandulalisztet és a sót egy tálba öss...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA vajat, a cukrot és a tojást robotgéppel kikeverjük. A csokoládét felaprítjuk, majd a masszához adjuk. A sütőport vegyítjük a liszttel, és apránként a masszához keverjük. Egy nag...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűA sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A hozzávalókat a kakaó kivételével egy tálba mérjük, összegyúrjuk (ha nagyon ragadna, hűtőbe tesszük.) A tésztát két részre osztjuk, az egyik feléb...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűOdakészítjük a keverőtálba a zselatint a vízzel. 8g étkezési zselatin + 3 evőkanál víz egy nagyobb keverőtálba Egy kisebb fazékban felteszünk főni a 15 dkg kristálycukrot az...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes