Hozzávalók:
50 dkg sima liszt
negyed csomag sütőpor ( 4 g)
20 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
2 tojás
20 dkg szobahőmérsékletű vaj
+ 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
Elkészítés:
1. A lisztben elkeverjük a sütőport és a cukrokat, majd elmorzsoljuk benne a vajat és a tojások hozzáadásával összegyúrjuk, jól összedolgozzuk. (Az a jó, ha picit keményebb a tészta, mert úgy jobban tartja sütés utána a formát, de azért lehessen nyújtani.) Kétfelé vesszük a tésztát, és az egyikbe belegyúrjuk a kakaóport.
2. Mindkét lapot kinyújtjuk egyforma nagyságúra és kb. 1 cm vastagra, majd a világos tésztára ráhelyezzük a kakaós lapot és felcsavarjuk, és fóliába csomagolva betesszük 1 órára a hűtőbe.
3. Középen kettévágjuk a tésztát, egymás mellé helyezzük úgy, hogy a hajtás széle felülre essen mindkét tekercsnél. Szorosan összefogjuk a két tekercset és felszeleteljük kb. 7 mm vastagra. Majd az ujjunkkal összenyomjuk/formázzuk óvatosan, de azért erősen benyomva a képen látható módon.
+ 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
Elkészítés:
1. A lisztben elkeverjük a sütőport és a cukrokat, majd elmorzsoljuk benne a vajat és a tojások hozzáadásával összegyúrjuk, jól összedolgozzuk. (Az a jó, ha picit keményebb a tészta, mert úgy jobban tartja sütés utána a formát, de azért lehessen nyújtani.) Kétfelé vesszük a tésztát, és az egyikbe belegyúrjuk a kakaóport.
2. Mindkét lapot kinyújtjuk egyforma nagyságúra és kb. 1 cm vastagra, majd a világos tésztára ráhelyezzük a kakaós lapot és felcsavarjuk, és fóliába csomagolva betesszük 1 órára a hűtőbe.
3. Középen kettévágjuk a tésztát, egymás mellé helyezzük úgy, hogy a hajtás széle felülre essen mindkét tekercsnél. Szorosan összefogjuk a két tekercset és felszeleteljük kb. 7 mm vastagra. Majd az ujjunkkal összenyomjuk/formázzuk óvatosan, de azért erősen benyomva a képen látható módon.
4. Sütőpapíros tepsire helyezzük a pillangókat egymástól kicsit távolabb, mert sütés közben picit nőni fognak. Előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben kb. 8 percig sütjük őket. (a sütési idő tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérő lehet - hagyományos sütőben 190 fokon). Inkább világosabbra süssük, amikor icipicit kezd barnulni a széle itt-ott, akkor vegyük ki feltétlenül!
Jól záródó kekszes dobozban több napig eláll.
A málna nagyobb részét félreteszem. A többit a kártyához felhasználom. Főzöm kb.10 percig a málna, lekvár, szörp, víz, fahéj, cukor keverékét, majd botmixerrel pürésítem. Kemény h...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA burgonyát forró vízben feltesszük főzni. Amikor megpuhult, áttörjük. Hozzáadjuk a rizslisztet, a tojást, a sót, az olajat és összedolgozzuk. Gyúródeszkán kinyújtjuk a tésztát és...
Elkészítési idő: 95 perc Nehézség: Könnyű1.Összegyúrjuk a tésztához valókat. Először nagyon ragad, de nem kell hozzá több liszt, mert akkor kemény lesz. A kezet lehet kissé lisztezni. A gyúrás közben alakul az állaga. Ha...
Elkészítési idő: 50 perc Nehézség: KözepesA tészta elkészítése: A 6 db tojásfehérjét a cukorral felverjük. Hozzáadjuk az étolajat, a sütőporos lisztet és zsemlemorzsát. Tepsiben vagy tepsi hátulján ( kb. 32 * 24 cm ) sü...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes