200 g liszt
200 g vaj
200 ml (2 dl) víz
1 csipet só
1 teáskanál cukor
5 db felvert tojás
Vaníliás krém:
2 csomag főzős vaníliapuding
100 g kristálycukor
500 ml (5 dl) tej
4 tojás
50 g porcukor
Tejszínes réteg:
250 ml (2,5 dl) tejszín
3 evőkanál porcukor
1 csomag habfixáló
A fánkok elkészítése:
A sütőt 200 fokra (gázsütő 4-es fokozat) előmelegítjük.
A vizet a vajjal, sóval és cukorral összeforraljuk, hozzáadjuk a lisztet és összemelegítjük, kb. 3 percig kevergetjük, nem baj, ha kicsit serceg. A massza legyen csomómentes és kevergetés közben váljon el az edény falától.
Egy keverőtálba félretesszük hűlni.
Mikor már langyos a tészta, robotgéppel apránként hozzákeverjük a tojásokat. Lágy fényes tésztát kapunk.
Habzsákba töltjük, és sütőpapírral bélelt gáztepsire dió vagy kisebb almácska nagyságú halmokat nyomunk, attól függően, hogy nagy vagy kis (két harapásos) fánkokat akarunk.
Előmelegített sütőben 200 fokon sütjük úgy, hogy egy nagyobb tepsibe kétujjnyi forróvizet öntünk és a sütő aljára helyezzük. Kb. 40 percig sütjük, de 20 percig semmiképpen ne nyissuk ki a sütő ajtaját mert összeeshetnek a fánkok. A színéről is láthatjuk mikor jó, mert szép zsemleszínűre sülnek.
Még melegen vágjuk le a tetejüket egy recés késsel, mert a belsejében lévő gőztől összeeshet a tészta. A közepéből kiszedhetjük a maradék tésztát, de nem muszáj, mert így is üreges annyira, hogy beleférjen a krém.
A tészta sütését előző este is megejthetjük, így másnapra marad a töltés.
Töltelékek elkészítése:
A tojások fehérjét az 50 g porcukorral kemény habbá verjük.
A pudingport a tojások sárgájával, a 100 g kristálycukorral és egy kicsi tejjel csomómentesre keverjük, majd a többi tejet hozzáadva sűrű krémet főzünk.
Még melegen összekeverjük a keményre vert tojásfehérjékkel.
Hagyjuk langyosra hűlni, ezalatt a tejszínt a porcukorral elkezdjük felverni, majd óvatosan hozzászitáljuk a habfixálót és kemény habbá verjük.
A vaníliakrémet és a tejszínt is csillagcsőrös habzsákba töltjük.
A fánkokban elosztjuk a vaníliakrémet, majd a tetejükre nyomjuk a tejszínhabot.
Rátesszük a tésztasipkákat és hűtőbe tesszük pár órára. Porcukorral tálaljuk.
A tészta hozzávalóiból tésztát gyúrunk, ami nagyon hamar összeáll. Jó állagú, jól nyújtható tésztát kell kapni. Ha valakinek szükséges még hozzá liszt, kis adagokban tehet még bele...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes◾️Az édesítőt a margarinnal habosra keverjük, majd hozzáadjuk egyenként a tojásokat és a többi hozzávalót (a liszteket szitáljuk át). ◾️Kisebb diónyi gombócokat formálunk belőle é...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: KönnyűA lisztben elkeverem a sütőport, elmorzsolom benne a zsírt, majd a többi hozzávalóval együtt összegyúrom. Az almát lereszelem, alaposan kinyomkodom a levét, elkeverem benne a cukr...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElőször a szokott módon sűrű pudingot főzünk, majd még forrón hozzákeverjük a tejfölt. A tojások fehérjéből kemény habot verünk és a tejfölös pudinghoz adjuk, óvatos átforgató mozd...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű