Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Eleve puha mézeskalács


Írta:

Elk. idő: 50 perc
Adag: 10 fő
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


80 dkg búzafinomliszt
35 dkg porcukor (én átszitáltam)
5 dkg margarin
4 tojás
1 csomag mézeskalács fűszerkeverék (nálam: Kotányi-féle mézessütemény néven)
1 mokkáskanál só
2 teáskanál szódabikarbóna
5 evőkanál méz
+ 1 tojás a lekenéshez
Cukormázhoz:
2 tojásfehérje
1 csipet só
30 dkg porcukor

Elkészítés:


Az alapanyagokat összegyúrom. (A tökéletes elegy érdekében előbb a száraz összetevőket egy kézi habverővel alaposan átkeverem, utána adom hozzá az olvasztott margarint és tojásokat, végül fokozatosan addig adagolom a mézet, amíg egy nyújtható tésztát nem kapok.)
1 éjszakára hűtőbe teszem. A tésztát 4 mm-esre nyújtom, kiszaggatom – egymás között legalább 2 centi távolságot hagyva – zsírpapírral bélelt tepsibe teszem. Megkenem a felvert tojással a tetejét, majd 180 fokra előmelegített sütőben légkeveréses funkcióval 5 percig sütöm (gázsütőben 5-6-os fokozat a jó). Hagyom kihűlni.
Elkészítem a cukormázat: a tojásfehérjéket a csipet sóval kemény habbá verem, hozzáadom a porcukrot, és további 20(!) percig jól kidolgozom! Zsákba töltve díszítem.
További lehetőségek a díszítésre: magvak, kandírozott gyümölcsök, színes, vagy arany/ezüst cukorkák, tortabevonó.

Trükkök, tippek, praktikák:


Mint mindenki, mi is a puha mézeskalácsot szeretjük, ezért örültem meg ennek a receptnek. Ha így készíted el, akkor már sütés után azonnal puha méziket kapsz!
Khm… kézügyességben nem vagyok jó (legalábbis ami az apró munkálatokat illeti, de pl. a csomagolásom is hagy némi kívánnivalót maga után…), szóval jobbnak láttam a saját fotó helyett pedig valódi inspirációs képeket keresni ehhez a recepthez…

Eleve puha mézeskalács

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Linzer
Linzer

Először a száraz alapanyagokat, így a lisztet, porcukrot, vaníliás cukrot, sütőport és a citromhéjat összekeverjük, majd gyorsan belemorzsoljuk a vajat. Végül hozzáadjuk a tojássár...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Gesztenye torta
Gesztenye torta

Krém: 6 dl tejből, 2 csomag vanília pudingból sűrű pudingot főzünk, aztán hagyjuk kihűlni. 250 g RAMA-t 150 g porcukorral kikeverünk, bele keverünk 250 g gesztenye masszát és hozz...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Csupacsokis palacsinta (Sóbors)
Csupacsokis palacsinta (Sóbors)

A tészta hozzávalóit - az olaj kivételével - hagyományos módon keverjük be, majd lefedve tegyük a hűtőbe pihenni 20 percet. Pihenés után a megszokott módon, teflonos palacsintasütő...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kitti
Brownie
Brownie

◾️A tojásokat az eritrittel habosra keverjük. ◾️A 90 g csokit a vajjal felolvasztjuk, picit kihűtjük, és a tojáshoz csurgatjuk. ◾️Hozzáadjuk a lisztet, a kakaóport, a sót. ◾️...

Elkészítési idő: 45 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk