Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Lautner Linzer és Isler


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Linzer:
1 kg liszt,2 csomag sütőpor,0,5 kg Rama margarin
0,40 kg porcukor,2 csomag vaníliás cukor
2 citrom reszelt héja,4 tojás sárgája,1-2 evőkanál tejföl
töltéshez lekvár

Ishler
30 dkg liszt,25 dkg margarin,10 dkg darált mogyoró
10 dkg porcukor,1 cs vaníliás cukor,1 ek rum
1 db tojássárgája,1 csipet só,reszelt citromhéj
15 dkg tortabevonó csokoládé,0.5 dl étolaj
ízlés szerinti lekvár

Elkészítés:


Linzer
A lisztet leszitáljuk és hozzákeverjük a sütőport. Elmorzsoljuk benne a margarint, hozzáadjuk a van. cukrot, porcukrot, citromhéjat, ezekkel összekeverjük, a tojássárgákkal és a tejföllel gyorsan összeállítjuk a tésztát. (Ha túl sokáig gyúrod, a meleg kéztől tönkremegy smile hangulatjel
Már csak némi pihentetés után sodorni (kb 3 mm-re), kívánt fazonra kiszúrni, és sütni kell. Nagyon gyorsan, kb 5-7 perc alatt kész is kb 180 fokos sütőben.
Fogyasztás előtti napon érdemes betölteni lekvárral, és letakarni (mert meg sem éri a másnapot:))
A linzertészta egyébként egy nagyon sokoldalú tészta, érdemes megtanulni, mi ebből készítjük a diós zserbót is, mert sokáig eláll, és nem szárad ki.

Isler
Egy tálba tesszük a lisztet, majd a margarinnal jól összemorzsoljuk.

Ezután hozzáadjuk a cukrot, a darált mogyorót, a reszelt citromhéjat, a csipet sót, a rumot és a tojássárgáját. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd cipót formálunk belőle. Fóliával lefedjük és kb. 30 percre a hűtőbe tesszük pihentetni.

A hűtőből kivéve, lisztezett felületen, kb. 4-5 mm-es vastagságúra kinyújtjuk. Ízlés szerinti nagyságúra pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a tésztából a korongokat.

Egy sütőpapírral bélelt tepsibe egymás mellé helyezzük a korongokat, majd előmelegített sütőben, közepes lángon, kb. 8 perc alatt készre sütjük. (Szép világos színűek maradjanak.)

Sütőből kivéve rácsra szedjük és kihűtjük.

A kihűlt korongokat, ízlés szerinti lekvárral kettesével összeragasztjuk, majd olvasztott csokoládéval bevonjuk.

Trükkök, tippek, praktikák:


Az isler tésztájába tehetünk darált mogyorót vagy éppen darált diót. Mindkettővel nagyon finom.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Aranygaluska vanília mártással
Aranygaluska vanília mártással

A tészta összetevőiből kézzel vagy géppel kelt tésztát dagasztunk, kb 30-40 percet kelesztjük. Ezután hosszú kígyót formázunk belőle, és kb. 2 cm vastag szeletekre vágjuk. A dar...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Anikó
522. Jóság szelet
522. Jóság szelet

tészta: 2x25x35 cm, tepsi hátoldalán sütni. 220 fok 10-12 perc. Az egyik lapot sütés előtt felkockázni. krém:meggylé,dara,cukor sűrűre főzni. A meggyet 4-be vágni és a krémhez ke...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Veres Gabi
Tiroli rétes
Tiroli rétes

A vizet langyosítsuk meg, majd keverjük össze az ecettel. A kétféle lisztet és a csipet sót keverjük össze, majd adjuk hozzá a zsírt, a tejfölt, a tojást és egy kevés ecetes vizet....

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Andrea
Nutella Plätzchen
Nutella Plätzchen

Zunächst gebt ihr alle genannten Zutaten in eine größere Rührschüssel. Dann knetet ihr per Hand, oder aber mit den Knethaken eurer Küchenmaschine, die Zutaten so lange, bis ihr ei...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk