Családireceptkönyv.hu

100% gyümölcsbefőtt, cukor és tartósítószer nélkül


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


idénygyümölcs: őszibarack, sárgabarack, meggy, körte, piszke
tiszta, csavaros tetejű üvegek
kukta

Elkészítés:


Mosd meg a gyümölcsöt, darabold, ha kell, szorosan dugiszold bele a tiszta üvegbe (én úgy megtömöm, hogy a tetővel kissé még le is kell nyomnom).
Az üvegeket tedd a kuktába, öntsd fel a max. jelzésig vízzel, zárd rá a tetejét, gyújts alá, sípoláskor csökkentsd minimumra lángot, és 15 perc után zárd el alatta a gázt.
Ha már nyitható, mehet a szárazdunsztba. És kész!

Szilvára 1 kanál rum, némi fahéj, hmmmm.

Trükkök, tippek, praktikák:


Az üvegeket el lehet fektetni a kuktában, de a bébiételes üvegeket egymásra is lehet tornyozni. A lényeg, hogy max. jelzésnél magasabban ne álljon víz, és a legfelső üveget 3/4 részéig lepje el.
Ha nem csak 1 adagot főzöl, vagy kicsi a kuktád, és folyamatosan cserélgeted az üvegeket, akkor 20 percig főzd, ereszd ki a gőzt, tedd dunsztba, és jöhet a következő adag.
Én miután kiszedem, pár percre fejreállítom a konyhapulton. Ha véletlenül nem zár jól a kupak, rögtön kiderül, és tesztelni is lehet azonnal.
A képen látszik, hogy a csordultig pakolt cseresznyebefőttem kb. a 4/5 részéig esett össze, és félig lett gyömölcslével. De nem repedt ki, nem püffedt fel, a leve meg valami mennyei!
eMC-s vízben (1:1000) áztattam a cseresznyéket 10 percig, utána leöblítettem. A kukackák 99%-a kispurizott a cseresznyéből ezalatt a 10 perc alatt, nem is kellett órákon át áztatni.
Kalkulációként: tegnap 1 "sparosnarancsosvödörnyi" szár nélkül szedett cseresznyéből lett 10 db 7 dl-es üveg befőtt.
Eláll! Bírja! Én idén lecsót és zöldbabot is ilyen módon fogok eltenni kísérleti jelleggel... Majd télen kiegészítésként megjegyzem, hogyan sikerült.

Cukormentes befőzésre fel!

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Befőttek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Írta: Detty
Eperlekvár
Eperlekvár

Az epret feldarabolom, nem túl apróra, most 2 kiló volt. Kilónként 20-30 dkg cukrot (epertől függ) és 1 teáskanál citromsavat szórok rá, összekeverem és egy kicsit állni hagyom. E...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Bodzaszörp - 2
Bodzaszörp - 2

A kristálycukorból és nagyjából 5 liternyi vízből cukorszirupot főzök. A barna cukrot karamellizálom, és a maradék vízzel felöntöm. Óvatosan, nagyon fröcsög az elején! Amikor a cuk...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Vaníliával ízesített, rumos sárgadinnyedzsem
Vaníliával ízesített, rumos sárgadinnyedzsem

A dinnyét kockákra vágom, majd a vaníliával és a citromlével együtt felteszem főni. Amíg levet enged, addig előkészítem az üvegeket. Felforralom a dzsemet, kiveszem belőle a va...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Birsalmalekvár
Birsalmalekvár

A gyümölcsöket mossuk meg alaposan, majd magházukat a porcos részeivel vágjuk ki. Aprítsuk fel egy-két centis darabokra. Tegyük egy nagy lábasba, adjuk hozzá a cukrot, majd öntsük...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk