menu

Családireceptkönyv.hu

A foszlós kalács rejtelmei


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:



CímlapA foszlós kalács rejtelmei
A foszlós kalács rejtelmei
petra Húsvét 2015. március 5. 2
Nem kertelünk: a foszlós kalácshoz nem elég egy jó recept. Szabályok vannak, melyeket muszáj betartani. Következzenek a titkok, pontról pontra!

Foszlós kalács Emőke konyhájából recept
Persze nem árt egy kis gyakorlat sem, de ki mondta, hogy tilos volna főpróbát tartani, akár többet is, húsvét vasárnapja előtt.
Hogy foszlós legyen a kalács:

A hozzávalók szobahőmérsékletűek legyenek, azaz a tészta összeállítása előtt 2-3 órával tegyük ki a tojást, lisztet stb. a konyhapultra.

A kalácstészta készítésekor a konyha kellemesen meleg és huzatmentes legyen.

Lehetőleg friss élesztőt használjunk (ne szárítottat), langyos tejben oldjuk fel kevés cukorral és egy kis liszttel. Letakarva tegyük félre 15-20 percre. Ha ennyi idő alatt nem futna fel az élesztő, kukába vele, és kezdjük elölről a kovászkészítést.

A lisztet ne csak úgy öntsük a tálba, hanem szitáljuk bele. Ez is hozzásegít ahhoz, hogy a kalácstészta levegősebb legyen.

A tojást alaposan verjük fel, és ebben keverjük el a csipet sót és a maradék cukrot.

Fakanállal kezdjük el összekeverni a tésztát, majd amikor már nagyjából összeállt, váltsunk a kezünkre.

A kihűlt olvasztott vajat csak a végén dolgozzuk bele a tésztába, egészen addig gyúrjuk, míg hólyagos nem lesz. Minél jobban megdolgozzuk a tésztát, annál több levegő kerül bele, és jobb lesz az állaga.

Elkészítés:



CímlapA foszlós kalács rejtelmei
A foszlós kalács rejtelmei
petra Húsvét 2015. március 5. 2
Nem kertelünk: a foszlós kalácshoz nem elég egy jó recept. Szabályok vannak, melyeket muszáj betartani. Következzenek a titkok, pontról pontra!

Foszlós kalács Emőke konyhájából recept
Persze nem árt egy kis gyakorlat sem, de ki mondta, hogy tilos volna főpróbát tartani, akár többet is, húsvét vasárnapja előtt.
Hogy foszlós legyen a kalács:

A hozzávalók szobahőmérsékletűek legyenek, azaz a tészta összeállítása előtt 2-3 órával tegyük ki a tojást, lisztet stb. a konyhapultra.

A kalácstészta készítésekor a konyha kellemesen meleg és huzatmentes legyen.

Lehetőleg friss élesztőt használjunk (ne szárítottat), langyos tejben oldjuk fel kevés cukorral és egy kis liszttel. Letakarva tegyük félre 15-20 percre. Ha ennyi idő alatt nem futna fel az élesztő, kukába vele, és kezdjük elölről a kovászkészítést.

A lisztet ne csak úgy öntsük a tálba, hanem szitáljuk bele. Ez is hozzásegít ahhoz, hogy a kalácstészta levegősebb legyen.

A tojást alaposan verjük fel, és ebben keverjük el a csipet sót és a maradék cukrot.

Fakanállal kezdjük el összekeverni a tésztát, majd amikor már nagyjából összeállt, váltsunk a kezünkre.

A kihűlt olvasztott vajat csak a végén dolgozzuk bele a tésztába, egészen addig gyúrjuk, míg hólyagos nem lesz. Minél jobban megdolgozzuk a tésztát, annál több levegő kerül bele, és jobb lesz az állaga.

Foszlós-vajas kalács
Foszlós-vajas kalács



Foszlós vaníliás kalács
Foszlós vaníliás kalács



Foszlós kalács 7. – hidegen kelesztve
Foszlós kalács 7. – hidegen kelesztve

Tetejét hintsük egy kis liszttel, takarjuk le és langyos helyen hagyjuk duplájára kelni. Vigyázat, nehogy túlkeljen a tészta, 3/4-1 óra alatt illik megkelnie langyos helyen.

A megkelt tésztát már ne gyötörjük, óvatosan bánjunk vele, minél több levegő maradjon benne.

Vékonyan lisztezett felületen formázzuk. Fektessük tepsire, vagy még jobb, ha gyümölcskenyérformába tesszük, így biztosan megtartja szép formáját, és nem terül el.

Legyünk türelmesek, és ne spóroljunk időt a második kelesztéssel sem.

Forró (180–200 fokos) sütőben süssük, semmiképp se légkeverésen! Egy kis gőz jót tesz neki, ehhez helyezzünk egy vízzel teli kis hőálló tálkát a sütő aljába.

Sütés közben folyamatosan figyeljük, ha túl gyorsan pirulna a teteje, takarjuk le alufóliával.

Mielőtt kivennénk a sütőből, végezzünk tűpróbát.
Tapasztalt szakácsunk nem cukorral, hanem tablettával édesíti a kalácsokat. Így a végeredmény egy könnyű, levegős tészta lesz, érdemes kipróbálni!

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Kalácsok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Kriszta
Fatörzs kiflik
Fatörzs kiflik

Kevés langyos tejben az élesztőt egy csipet cukor társaságában felfuttatjuk. A többi tejet az olajjal és a tojással együtt a robotgép táljába tesszük. Hozzáöntjük a felfutott éle...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar Kenyér alap recept(Bagetthez,kiflihez,zsemléhez)
Kenyér alap recept(Bagetthez,kiflihez,zsemléhez)

Az élesztőt belemorzsolom a vízbe, majd hozzáadom az olajat. A liszteket átszitálom, és beledolgozom az olajos-vizes keverékbe, majd a legvégén adom hozzá a sót. Puha és rugalmas t...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Kelt rétes
Kelt rétes

A lisztet összemorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk a tojást, sót és a 2 dl élesztős tejet. Majd a többi tejet fokozatosan adagolva -szükség szerint- bedagasztjuk a té...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar Margaréta- mandulás csokival
Margaréta- mandulás csokival

Mindent összegyúrunk, akkor jó,ha kézre már nem ragad,könnyen alakítható. Duplájára kelesztjük - de minimum 40 perc- és három részre vágjuk. Tortasütő lap nagyságúra sodorjuk - itt...

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk