1 kg finomliszt
5 dkg élesztő
4 tojás
4 ek. cukor
csipet só
4 ek. olaj
2 dkg vaj
4 ek. tejföl
2 ek. rum
kb. 3 dl langyos tej
1 dl tejben elmorzsolom az élesztőt és egy csipet cukorral hagyom, hogy beinduljon. Kb. 10-15 perc elég neki. A lisztet egy nagyobb tálba borítom, majd a közepébe mélyedést készítek. Beleütöm a tojások sárgáját, rászórom a cukrot, csipet sót, ide teszem az olajat, vajat, tejfölt, rumot, végül a felfuttatott élesztőt. A tojásfehérjét felverem, nem kell keményre, csak habosra, ezt is a többihez adom. A tejet adagolva teszem hozzá, a cél, hogy az összeállított tészta rétestészta keménységű legyen. Miután összeáll kiteszem a gyúródeszkára és pár percig gyúrom. Letakarva kb. egy órán át pihentetem.
A megkelt tésztát kb. 3 mm vastag négyzetté nyújtom. Egyik felét vékonyan megkenem olajjal, egy ecset vagy a tenyerem segítségével. A tésztát félbehajtom. Ne legyen vastagabb mint az ujjunk.
Derelyevágóval téglalapokra vágom. A téglalapok közepét két helyen bemetszem:
A tészta hozzávalóit a kenyérsütőgép üstjébe készítjük és a 20 perces dagasztás programmal összeállítjuk. Kikapcsoljuk a gépet (vagy áttesszük a tésztát egy kelesztőtálba) és 30-35...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz1. A lisztet, a porcukrot, a fűszert és a szódabikarbónát egy nagy tálban összekeverjük. 2. Ezután hozzáadjuk az enyhén megolvasztott margarint. Nálam ez úgy nézett ki, hogy mikró...
Elkészítési idő: 1óra Nehézség: KönnyűLangyos tej-cukor-élesztő összekeverjük és kb. 10 percet állni hagyjuk. Utána beleütjük a tojásokat , és a többi hozzávalóval rugalmas sima tésztát dagasztunk. Folpackkal letakarju...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A hozzávalókat dagasztó gépbe rakjuk és puha, rugalmas tésztát gyúrunk, mielőtt kész a felét kivesszük, a maradék tésztához 1 teáskanál keserű kakaóport adunk és tovább dagasztj...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű