Családireceptkönyv.hu

Belga csokoládétorta


Írta:

Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


A külső tésztához:
15 g élesztő (friss)
0.5 dl házi tej / teljes tej
1 evőkanál kristálycukor
70 g vaj
180 g búzaliszt (BL55)
1 db tojás (közepes, "M"-es méretű)

A belső tésztához:
450 g étcsokoládé (70 %-os)
300 g vaj
60 g kristálycukor (édesítő)
3 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
6 db tojássárgája
100 g búzaliszt (BL55)
6 db tojásfehérje

A ganache-hoz:
350 g étcsokoládé (70 %-os)
75 g vaj
200 ml tejszín

Elkészítés:


Készítsük össze a külső tésztához vett hozzávalókat.
Az élesztőt futtassuk fel langyos tejben a cukorral, a vajat enyhén lágyítsuk meg.
A tészta hozzávalóit gyúrjuk össze, de ne dolgozzuk túl. Az eredmény egy kéztől jól elváló, lágy, zsíros tészta, mely két tortára elég (vagy használhatjuk gyümölcsös pitéhez is), fagyasztóban jól tárolható.
Nyújtsuk ki pár milliméter vastagra a külső tésztát.
Majd béleljünk ki vele egy kivajazott, 24 cm-es tortaformát.
Egy éles késsel vágjuk körbe a tészta peremét. A külső tésztát nem kell elősütni.
Kezdjünk hozzá a belső tésztához, mérjük ki a hozzávalókat.
Egy hőálló tálban olvasszuk össze a vajat a csokoládéval és keverjük egyneművé.
Keverjük hozzá a cukrot.
Majd keverjünk hozzá alaposan három egész tojást és hat tojássárgáját.
Dolgozzuk bele a lisztet is. Innentől kezdve gyorsan dolgozzunk, mert a massza hűlés során egyre keményedik.
A hat tojásfehérjét verjük kemény habbá majd óvatosan forgassuk a csokoládés krémhez.
Öntsük a masszát a külső tésztarétegbe és egyengessük jól el.
Fedjük le a formát egy alufólia-kupolával, és tegyük 150 fokra előmelegített sütőbe. Süssük kb. negyven percen át fóliával takarva, majd tíz percig anélkül. A torta akkor jó, ha a közepe még enyhén remegős, de a felszíne már nem ragad.
Sülés után a tortát tegyük hűvös, de nem hideg helyre és hűtsük legalább két órán át, mielőtt folytatnánk a munkát. Ezalatt a torta eléggé megszilárdul ahhoz, hogy a felső ganache-réteg alatt ne szakadjon be a közepe.
Készítsük elő a ganache hozzávalóit, forraljuk fel a tejszínt, öntsük le vele az apróra tört csokoládét, majd keverjük simára.
A sima masszába dolgozzuk jól bele a vajat is.
Végül lassan öntsük a kihűlt torta tetejére.
Ezután a tortát hagyjuk még legalább egy óráig pihenni (de akár egy éjszakán át), hogy a ganache megszilárduljon, majd vegyük le róla a tortaformát és helyezzük át óvatosan egy tálra.
A tortát szobahőmérsékleten tároljuk (hűtőben nagyon megkeményedik, és enyhülnek az ízei), így 2-3 napig eláll (de addigra el fog fogyni).

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Torták,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Sült sajttorta paleo
Sült sajttorta paleo

Az alap hozzávalóit tedd egy tálba és alaposan keverd össze. Egy 23 centis jól záródó kapcsos formát bélelj ki sütőpapírral, nyomkodd bele az alapot, simítsd el, tedd hűtőbe amíg...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Meggytorta
Meggytorta

Hagyományos módon, készítünk egy csokis piskóta karikát, amibe teszünk étolajat is. Először szétválasztjuk a tojásokat. A fehérjét kemény habbá verjük. A tojássárgákat cukorral...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Zöld-fehér,csipke Torta
Zöld-fehér,csipke Torta

Piskótát készítjük el először Krémet,hogy hűljön A burkoló masszát kinyújtjuk Vajas krém a burkoló massza alá Díszítés

Elkészítési idő: 10 óra
Nehézség: Nehéz
share
Írta: Ildikó
KAKAÓ KRÉMES DÍSZTORTA
KAKAÓ KRÉMES DÍSZTORTA

PISKÓTA a tojásokat ketté vesszük és a sárgákat a vízzel cukorral jó habosra keverjük,felverjük keményre a tojás fehérjét , a lisztet a tojássárgához adjuk majd óvatosan beleforga...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk