45 dkg finomliszt
csipet só
2 ek. porcukor
4-5 ek. rum
6 tojás sárgája
4-5 ek. tejföl
8 dkg olv. vaj
+ lekvár
Egy nagyobb tálba szitálom a lisztet, közepébe mélyedést készítek. Ide teszem a sót, a cukrot, rumot, tojások sárgáját, a lehűtött olvasztott vajat és annyi tejfölt, amennyivel közepesen kemény tésztát tudok készíteni. Amint elválik az edény falától kiteszem deszkára és alaposan kidolgozom a tésztát. Akkor jó, ha szép fényes a felülete és már nem ragad a gyúrótáblához. Letakarom és 20-30 percig pihentetem.
Egy nagyobb fazékban 2-3 ujjnyi vastagon olajat melegítek.
A pihentetett tésztát késfok vastagságúra nyújtom, majd derelyemetszővel rombusz alakúra vágom. Minden tészta közepére is teszek egy bevágást, amin az egyik csúcsát átbújtatom.
Rögtön sütni is kezdem a jó meleg, de nem túl forró olajban. Arany színűre sütöm, oldalanként kb. 1-1 perc alatt.
Ugyanebből a tésztából Rózsafánkok is készíthetőek. Bár kicsit macerásabb, mint a csöröge formázása, de nagyon mutatós. Három különböző méretű kört szaggatok ki a tésztából, a legnagyobb szélén nyolc bemetszést ejtek, a középsőn hatot, a legkisebben négyet. Tojásfehérjével ragasztom őket össze, majd ugyanúgy sütöm, mint a csörögét.
Mindkettőt porcukorral megszórva tálalom és sárgabarack lekvárt kínálok mellé.
A vajat, 0,25 dl tejszínt, és a mézet felmelegítem mikróban. 30 dkg csokoládét apróra törve beleteszem a meleg összetevőkbe, és addig keverem míg felolvad. A kekszeket egyesével né...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1.Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben 1 ek cukorral. 2.A liszthez adjuk a sót, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a felfutott élesztőt, a szobahőmérsékletű margarint és...
Elkészítési idő: 40 Nehézség: KözepesPaleovital
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEgy tálban összekeverjük a lisztet a sütőporral és a kakaóval, félrerakjuk. A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét 2 evőkanál kristálycukorral és egy csipet sóval kemény habbá ver...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű