500gr leveles tészta, 10dkg dió, 10dkg mák, 10dkg kristálycukor, 4dkg zsemlemorzsa, 1dl tej, 1csomag vaniliáscukor, 2dkg mazsola, 1/2 citrom reszelt héja, nyújtáshoz kevés liszt, kenéshez 1db tojás.
Először a töltelékeket készítjük el, az alábbi módon.
Mindkettő ugyanolyan formán készül csak az ízesítése tér kicsikét el.
0,5dl tejet felforrósítunk és elkeverjük benne az 5dkg cukrot, ½ csomag vaníliáscukrot. A tűzről levéve hozzáadjuk a diót, 2dkg zsemlemorzsát, mazsolát és kevergetjük, míg besűrűsödik. Akkor jó, ha már nem folyós, hanem formázható.
Ugyan ezen a módon készül a mákos is, csak abba ízesítésként (mazsola helyett) reszelt citromhéjat teszünk.
Most már foglalkozhatunk a tésztával, addig a töltelékek kihűlnek.
Liszttel hintett gyúrótáblán a leveles tésztát elnyújtjuk. 6x12cm-es darabokra vágjuk. A közepébe a töltelékből teszünk egy kávékanálnyit és összehajtjuk. Mindkét végén maradjon 3-3cm, ott keskeny szalaggal jól húzzuk össze, a megmaradt (3cm) részt ollóval vagdossuk be így adjuk meg, a szaloncukorformát.
A töltelékes részt tojássárgájával kenjük be és előmelegített sütőben 190 fokon, 10 percig süssük. Ekkor óvatosan húzzuk ki a sütőből, és még egyszer kenjük át tojássárgájával. Tegyük vissza a sütőbe 2 percre és kész is.
A lisztet a vajjal, cukorral, vaníliás cukorral, tojássárgájával és a sütőporral jól elkeverjük, vékonyra nyújtjuk és kiszaggatjuk a linzerkarikákat. Minden második karika közepébe...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz összes összetevőt egy tálba tesszük, és egyneműre gyúrjuk a tésztát. Ne tévesszen meg minket, ha a tészta nagyon kemény. Ilyennek kell lennie. Akár kivehetjük az asztalra is a t...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A mogyorót serpenyőben kicsit megpirítjuk, kihűtjük és finomra daráljuk. 2. A sűrített tejbe keverjük bele a kakaóport, tördeljük bele a csokoládét, és mikróban vagy vízfürd...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA lisztet a sütőporral cukorral összekeverjük, a vajjal elmorzsoljuk, majd a tojássárgákkal és tejföllel összegyúrjuk. Kettévesszük a tésztát és folpackba csomagolva fél órára a hű...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű