tészta:
1 kg liszt
25 dkg RAMA
1 dkg élesztő (langyos tejben felfuttatni)
2 dl tejföl
pici só
4 tojás
10 dkg cukor
töltelék:
40 dkg mák
40 dkg dió
20-20 dkg cukor
2-4 dl tej
1 citrom (héja)
1 zacskó mazsola
A tészta elkészítésénél:
Lisztet, RAMA-t (érdemes feldarabolni vagy picit megolvasztani), (felfuttatott) élesztőt, tejfölt, 10 dkg cukrot, 2 csipet sót és 2 tojás sárgáját(!) jól összegyúrom és fél órát letakarva szoba hőmérsékleten állni hagyom.
Mákot, diót ledarálom (az előre darált mák picit több tejet vesz majd fel)
1 dl tejet 20 dkg cukorral felforralom, majd - lassú keverés mellett - bele a mák, közben a citrom héját is belereszelem. Kicsit összefőzöm (kb 5 perc, ha kell közben kis tejet adok még hozzá)
1 dl tejet 20 dkg cukorral felforralom, majd - lassú keverés mellett - bele a dió, közben a mazsolát is belekeverem. Kicsit összefőzöm (kb 5 perc, ha kell közben kis tejet adok még hozzá)
A töltelékek akkor jók, ha olyanok mint a földnedves beton, kanál megáll benne, majd nagyon lassan eldől. :-)
A töltelékeket hagyom kihűlni.
Addig a megkelt tésztát 4 felé veszem (2 mákos 2 diós) és külön-külön újra jól átgyúrom.
A tésztákat - beiglinként - lisztelt meghintett gyúródeszkán sodrófával tepsi méretűre nyújtom, majd a töltelékeket is ketté választom és kettőt mákkal, kettőt dióval egyenletesen megkenem. A széleken 1/2 centit kihagyhatunk, mert akkor nem csordul ki.
A megkent tésztákat hosszanti irányban (tepsi szélesség) feltekerjük. A végeket NEM ZÁRJUK LE!
Minden tekercset tojássárgájával megkenünk, majd 15-20 percig MELEG helyen állni hagyjuk.
Minden tekercset tojásfehérjével megkenünk, majd 15-20 percig HIDEG helyen állni hagyjuk. (hűtőben elég 5 perc is)
Villával 4-5 cm sűrűen körben megszurkáljuk (így nem reped majd fel)
Előmelegített sütőben 180 C-on 25-30 percig aranybarnára sütjük.
Közben figyeljük, mert más a gáz sütő és más a légkeveréses elektromos sütő!
Felvágni csak kihűlés után!!
JÓ ÉTVÁGYAT!
Fontos tudnivaló, hogy ez nem mákos-, diós beigli, hanem beiglis mák és beiglis dió! Mert mi így szeretjük!
A tészta titka a gyúrás és még a gyúrás, aztán meg a gyúrás!!!
Ne sajnáljuk az időt! A gyúrás akkor volt jó ha másnap izomlázunk van!
A nyújtásnál törekedjünk az egyforma vastagságra és sarkosra (téglalap alakúra) gyúrjuk (ez nem könnyű)
Ha a töltelék az elkészítésnél kemény lett, akkor reszelt almával, ha híg akkor kevés grízzel javítható....
A tészta alapanyagait összegyúrjuk, kisodorjuk, felét egy kizsírozott, kilisztezett tepsibe tesszük. A töltelékhez valókat összekeverem szép lassan. A tojások fehérjét kemény h...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűFontos a sorrend! Tojásokat kikavarom habosra a cukorral. Hozzáadom a sütőport, a vaníliás cukrot, a tejfölt, a lisztet és végül a sót. Jól összekeverem. Kikent tepsibe teszem. Rá...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: Könnyűlásd fotó
Elkészítési idő: 1 ó Nehézség: KönnyűElkészítés Első lépésben a piskótákat megsütjük 30*20 cm-es tepsin. A tojást kettéválasztjuk, a sárgáját a cukorral fehéredésig kikeverjük, hozzáadjuk a lisztet, és óvatosan bel...
Elkészítési idő: 1-1.5 óra Nehézség: Könnyű