menu

Családireceptkönyv.hu

Beigli Éva néni módra


Írta:

Elk. idő: 1,5 óra
Adag: 2-2 rúd
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


tészta:
1 kg liszt
25 dkg RAMA
1 dkg élesztő (langyos tejben felfuttatni)
2 dl tejföl
pici só
4 tojás
10 dkg cukor
töltelék:
40 dkg mák
40 dkg dió
20-20 dkg cukor
2-4 dl tej
1 citrom (héja)
1 zacskó mazsola

Elkészítés:


A tészta elkészítésénél:
Lisztet, RAMA-t (érdemes feldarabolni vagy picit megolvasztani), (felfuttatott) élesztőt, tejfölt, 10 dkg cukrot, 2 csipet sót és 2 tojás sárgáját(!) jól összegyúrom és fél órát letakarva szoba hőmérsékleten állni hagyom.
Mákot, diót ledarálom (az előre darált mák picit több tejet vesz majd fel)
1 dl tejet 20 dkg cukorral felforralom, majd - lassú keverés mellett - bele a mák, közben a citrom héját is belereszelem. Kicsit összefőzöm (kb 5 perc, ha kell közben kis tejet adok még hozzá)

1 dl tejet 20 dkg cukorral felforralom, majd - lassú keverés mellett - bele a dió, közben a mazsolát is belekeverem. Kicsit összefőzöm (kb 5 perc, ha kell közben kis tejet adok még hozzá)

A töltelékek akkor jók, ha olyanok mint a földnedves beton, kanál megáll benne, majd nagyon lassan eldől. :-)

A töltelékeket hagyom kihűlni.
Addig a megkelt tésztát 4 felé veszem (2 mákos 2 diós) és külön-külön újra jól átgyúrom.

A tésztákat - beiglinként - lisztelt meghintett gyúródeszkán sodrófával tepsi méretűre nyújtom, majd a töltelékeket is ketté választom és kettőt mákkal, kettőt dióval egyenletesen megkenem. A széleken 1/2 centit kihagyhatunk, mert akkor nem csordul ki.

A megkent tésztákat hosszanti irányban (tepsi szélesség) feltekerjük. A végeket NEM ZÁRJUK LE!

Minden tekercset tojássárgájával megkenünk, majd 15-20 percig MELEG helyen állni hagyjuk.

Minden tekercset tojásfehérjével megkenünk, majd 15-20 percig HIDEG helyen állni hagyjuk. (hűtőben elég 5 perc is)

Villával 4-5 cm sűrűen körben megszurkáljuk (így nem reped majd fel)
Előmelegített sütőben 180 C-on 25-30 percig aranybarnára sütjük.
Közben figyeljük, mert más a gáz sütő és más a légkeveréses elektromos sütő!

Felvágni csak kihűlés után!!

JÓ ÉTVÁGYAT!

Trükkök, tippek, praktikák:


Fontos tudnivaló, hogy ez nem mákos-, diós beigli, hanem beiglis mák és beiglis dió! Mert mi így szeretjük!

A tészta titka a gyúrás és még a gyúrás, aztán meg a gyúrás!!!
Ne sajnáljuk az időt! A gyúrás akkor volt jó ha másnap izomlázunk van!
A nyújtásnál törekedjünk az egyforma vastagságra és sarkosra (téglalap alakúra) gyúrjuk (ez nem könnyű)

Ha a töltelék az elkészítésnél kemény lett, akkor reszelt almával, ha híg akkor kevés grízzel javítható....

Beigli Éva néni módra

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Tünde
Egyszerű epres kevert (poharas epres)
Egyszerű epres kevert (poharas epres)

A tojásokat a porcukorral elektromos habverővel 3-4 perc alatt jó habosra keverjük. Továbbra is keverve apránként beledolgozzuk az olajat, majd a kefírt. A lisztet a sütőporral öss...

Elkészítési idő: kb. 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Sacko
 Túrós csoda
Túrós csoda

A túrót tedd egy tálba, keverd hozzá a tojást, a cukrot, a vaníliát, a lisztet és a sütőport. A kandírozott, vagy aszalt gyümölcsöket szeleteld fel, ha túl nagyok és keverd hozzá....

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Raffaello torta
Raffaello torta

A piskótához az egész tojásokat egy tálba törjük, hozzáadjuk a cukrot és addig keverjük míg vastag, egynemű krém lesz. Ekkor apránként hozzáadjuk a vizet és az olajat és kicsit még...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Hencsi
Almás pite
Almás pite

A Rámát a lisztben elmorzsolom, a többi hozzávalóval ruganyos tésztává gyúrom. 2 cipóra osztom, én úgy szoktam, hogy az egyik cipót nagyobbra hagyom kicsivel (ez lesz a süti alja),...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk