menu

Családireceptkönyv.hu

Alaprecept ♥ Égetett tészta


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


2 dl tej
10 dkg vaj
20 dkg liszt
fél teáskanál só
fél teáskanál cukor
5 tojás

Elkészítés:


A vajat felkockázom, a tejjel, vízzel, sóval és cukorral együtt egy vastag aljú lábosban felteszem közepes lángra, és lassan felforralom. A sütőt közben előmelegítem 200 fokosra. Lehúzom a tűzről és kisebb adagokban, folyamatos keverés mellett hozzáadom a lisztet. Visszateszem a lángra, és kb. egy percig kevergetem, míg kissé ki nem szikkad, és egyetlen gömbbé nem válik a tészta. Átteszem egy nagy, mély tálba, amelynek csak a negyedét tölti ki, majd elektromos habverővel vagy nagyméretű fakanállal egyenként hozzákeverem a tojásokat. Ez az egyetlen pont, ahol el lehet rontani. Fontos, hogy akkor adjuk a következő tojást is a tésztához, mikor az egyiket már teljesen felvette, a felülete már nem fényes tőle, hanem enyhén matt. A tésztát egy órán át hagyom letakarva pihenni, majd a tésztát habzsákba töltöm. Ehhez, mint a pulóver ujját, lehajtogatom a zsák végét, majd úgy engedem fokozatosan vissza, ahogy a csúcs megtelik a masszával. Kb. egycentis fejet használok. A zsák száját alaposan betekerem, a masszát a csúcs irányába lenyomkodom, és sütőpapíros sütőlapra formákat nyomok belőle.
♥ Profitelrolhoz: nagyobb diónyi gombócokat nyomok anélkül, hogy a zsákot mozgatnám.
♥ Képviselőfánkhoz: körözve nyomok kis, 3-4 centis halmokat a sütőpapírra.
♥ Éclaire-hez: kb. 12 centi hosszú csíkokat nyomok, a csíkok között helyet hagyok a növekedő tésztának.
Habzsák nélkül: evőkanállal vagy fagylaltos kanállal megpróbálok minél magasabb kupacokat halmozni a sütőpapírra.
A tepsit a forró sütőbe tolom, és kb. 10 perc múlva mérséklem a lángot 180 fokosra. További 5-10 percig sütöm - ez természetesen függ a sütőtől és a tészta formájától is. Hagyom kihűlni, mert a legtöbb recepthez hideg tészta kell.

Trükkök, tippek, praktikák:


♥ Az alaptészta semleges ízű, ezért sós és édes változatban is használható.
♥ Fagyasztani sütés után lehet: tálcára sorakoztatva teszem a mélyhűtőbe, és mikor merevre fagytak, akkor teszem át őket zacskóba

Alaprecept ♥ Égetett tészta

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Anya-mami
Varázslatos vanília sodó süti
Varázslatos vanília sodó süti

160 fokra melegítjük elő a sütőt. Egy 20 cm x 20 m-es sütőtálat kibélelünk sütőpapírral. Elválasztjuk a tojásokat. A tojásfehérjét felverjük habnak. Félretesszük. A sá...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Andi
Kelt leveles kakaós csiga
Kelt leveles kakaós csiga

100g vajat mélyhűtőbe tettem. A tészta hozzávalóiból lágyabb, kézhez nem ragadó tésztát gyúrtam. Kelesztőtálba tettem és 1,5 órára hűtőbe raktam. Amikor a pihentetési idő letel...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Kriszta
Fahéjas tekercs (leveles tésztából) Sóbors
Fahéjas tekercs (leveles tésztából) Sóbors

A leveles tésztát előző nap este olvasszuk ki a hűtőben. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. Egy kis tálban keverjük össze a kétféle cukrot,...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Hatlapos csokis sütemény
Hatlapos csokis sütemény

A lisztet összekevertem a sütőporral és a porcukorral. Összemorzsoltam a vajjal, beledolgoztam a tejet és a rumot is. (Ha nem akarna összeállni a tészta, tegyünk hozzá még egy kis...

Elkészítési idő: 60 perc
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk