- besztercei szilva (érett, de még nem túl puha),
- ízlés szerint fokhagyma, de ez el is hagyható,
- néhány fahéjdarab,
- kevés szegfűszeg,
- 10 %-os ecet,
- cukor.
Arány: 1 liter vízhez 20 dkg cukor és 2 dl 10 %-os ecet szükséges.
1. A szilvát kiválogatjuk, megmossuk, kimagozzuk.
2. Tiszta üvegekbe tesszük a szilvákat. Felöntjük hideg vízzel a gyümölccsel teli üvegeket. Megjegyezzük, mennyi vizet öntöttünk ki összesen.
3. A vizet egy edénybe töltjük, felforraljuk és forrón ismét a szilvákra öntjük. 10 percet állni hagyjuk, majd a vizet visszaöntjük az edénybe és újra felforraljuk azt.
4. Közben minden üvegbe dobunk egy kis fahéjdarabkát, pár szem szegfűszeget és ízlés szerint pucolt fokhagymát.
5. Amikor felforrt a víz, felöntjük vele az üvegeket, a tetőt mindegyikre jól rácsavarjuk és mehetnek is a száraz dunsztba egy-két napra.
A káposzta külső leveleit leszedtem, megmostam, majd félbe vágtam. Az eredeti német V-gyalu (nemesacél pengékkel) segítségével vékonyra gyalultam. A vöröshagymát félbevágtam, kiv...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűVálasszunk egy nagyobb, keményebb káposztát válassz. A külső levelei szedjük le, mossuk meg, a torzsáját vágjuk ki, és vékonyan szeljük fel, vagy egy konyhai robotgép káposztaresze...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA céklát megpucoljuk, felszeleteljük és feltesszük főni. Ha megfőtt, a főzővizébe öntjük az ecetes, cukros, köménymagos, tormás keveréket. Három üvegbe beletesszük a céklát, majd...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEgy napot áll, többször is megkavarom, majd üvegekbe töltöm, lezárom és a helyére teszem. VÍZ NEM KELL BELE ! Ebből a mennyiségből pontosan 10 db 7dl-es üveggel lesz
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű