- besztercei szilva (érett, de még nem túl puha),
- ízlés szerint fokhagyma, de ez el is hagyható,
- néhány fahéjdarab,
- kevés szegfűszeg,
- 10 %-os ecet,
- cukor.
Arány: 1 liter vízhez 20 dkg cukor és 2 dl 10 %-os ecet szükséges.
1. A szilvát kiválogatjuk, megmossuk, kimagozzuk.
2. Tiszta üvegekbe tesszük a szilvákat. Felöntjük hideg vízzel a gyümölccsel teli üvegeket. Megjegyezzük, mennyi vizet öntöttünk ki összesen.
3. A vizet egy edénybe töltjük, felforraljuk és forrón ismét a szilvákra öntjük. 10 percet állni hagyjuk, majd a vizet visszaöntjük az edénybe és újra felforraljuk azt.
4. Közben minden üvegbe dobunk egy kis fahéjdarabkát, pár szem szegfűszeget és ízlés szerint pucolt fokhagymát.
5. Amikor felforrt a víz, felöntjük vele az üvegeket, a tetőt mindegyikre jól rácsavarjuk és mehetnek is a száraz dunsztba egy-két napra.
A levet felforraljuk, belerakjuk az almapaprikát, újra felforraljuk, kiszedjük, meleg üvegbe rakjuk és a forró levét ráöntjük. A tetejére egy nagyon pici tartósítót teszünk.
Elkészítési idő: 1 óraA céklagumókat jól megmossuk, és meleg vízbe téve, lefedve puhára főzzük. A főzővizet leöntjük, a céklát lehéjazzuk és — lehetőleg hullámos pengéjű cifrázókéssel — vékony szeletekr...
Elkészítési idő:Az uborkát leszeletelem, vagy legyalulom, a hagymát karikára, a kaprot apróra vágom és a hozzávalókkal jól összekeverem. Hagyom állni másnapig, majd csavaros üvegekbe rakom, a levé...
Elkészítési idő: