A tésztához:
25 g élesztő
1 dl tej
40 dkg liszt
2 dl víz
2,5 dkg vaj
2 csapott teáskanál só
1 csipet cukor
A töltelékhez:
5 dkg vaj
2 gerezd fokhagyma
A tetejére:
nagy szemű só
köménymag
1 tojás
Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a 2,5 dkg olvasztott vajat, a felfutott élesztőt, a 2 dl vizet és jól bedagasztjuk.Szükség szerint a vizet igény szerint pótolhatjuk. Közepesen lágy tésztát dagasztunk, amit körülbelül 30 percig, meleg helyen, letakarva pihentetünk.
Közben elkészítjük a tölteléket. A tölteléknek szánt vajat megolvasztjuk, és egy fokhagymanyomó segítségével hozzáadjuk a 2 gerezd fokhagymát.
Pihenés után egy lisztezett deszkán átgyúrjuk, nagyon vékonyra kinyújtjuk és 10-12 db egyenlő szárú háromszögre osztjuk fel. A háromszögeket külön is megnyújtjuk egy picit. A töltelékkel egyesével megkenjük, és szorosan feltekerjük.
Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. A tetejüket felvert tojással kenjük meg és durva sóval, vagy pedig köménnyel megszórjuk. A tepsiben újból fél órát pihentetjük.
Előmelegített sütőben, 180°-on, körülbelül 20 perc alatt készre sütjük.
A hozzávalókat – a kakaópor kivételével – összekeverjük, majd jól kidagasztjuk. A tésztát 2 részre osztjuk. Az egyikbe beledolgozzuk a kakaóport és kevés tejet, hogy olyan állagú l...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: KönnyűTálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót és az élesztőport. Elkeverjük. Beleöntjük a vizet, és lazán összekeverjük a masszát, nem kell, hogy sima legyen. A tészta ekkor nyúlós é...
Elkészítési idő: 2,5 óra Nehézség: KözepesMíg a sütő melegszik hagyni kell sűrűsödni. Bagettformába osztani a tésztát,magvakkal szórni és előmelegített 175 fokos,légkeveréses sütőben,35 percig sütni.
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA zsemlét el lehet készíteni előző este, a többit pedig másnap reggel. Először a zsemléket készítjük el A lisztet összekeverjük a sóval és mélyedést készítünk a közepében. Ide...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes