Tészta:
1/2 kg liszt
4 tojás
5 dkg vaj
1 dl langyos tej
2 dkg élesztő
pici cukor
Töltelék:
15 dkg vaj
vaníliás cukor
15 dkg porcukor
Kerek cserépedény a sütéshez.
A tálba csipetnyi sót rakunk, 5 dkg cukrot, 5 dkg vajat, 4 tojást. Ezt habosra keverjük. Ha jó habos, jön hozzá a tejben megfuttatott élesztő,liszt. Lágy tésztát készítünk,hólyagosra verjük.
Közben a tészta fél órát pihen, addig habosra keverjük a vajjal a cukrot.
A tésztát szögletesre nyújtjuk,3-4 mm-esre. A vajat rákenjük, tekerjük. Mikor úgy gondoljuk elvágjuk, kb. 4 cm-es darabokat vágunk,és kizsírozott edénybe tesszük,mint a csigát,egymás mellé állítva. Lazára rakjuk,mert kel. Olvasztott zsírral megkenjük körbe. 200 fokon sütjük 40 percig. 30 percnél langyos vaníliás cukros tejjel meglocsoljuk.
Ha kész,tányérra borítjuk.
Tészta: A tejben felolvasztom a zsírt. Ha már nem túl meleg a tej, beleteszem a cukrot, majd az élesztőt belemorzsolom és hagyom felfutni. A liszthez hozzáadom a sót, majd hozzáön...
Elkészítési idő: 120 perc Nehézség: Könnyű1. A langyos tejben 1 evőkanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt kb. 10 perc alatt. A lisztet átszitáljuk, hogy jó levegős legyen, elkeverjük benne a többi cukrot, elmorzsoljuk ben...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A sütőt bekapcsoljuk 180 fokra, alul-felül sütés programra. 2. A tojások fehérjét kemény habbá verjük. 3. Egy másik tálban összekeverjük a tojások sárgáját a kristálycukorral,...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA megkelt tésztát 8 cipóra osztjuk, vékonyra kisodorjuk és megkenjük a krémmel, majd felcsavarjuk, mint a kalácsot és két-két darabot összefonunk. Megkenjük a tojások sárgájával és...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű